SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Câmpurile magnetice, cheia activităţii găurilor negre

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Câmpurile magnetice, cheia activităţii găurilor negre

Puternicele jeturile perpendiculare pe discul de acreţie emise de găurile negre le oferă oamenilor de ştiinţă cele mai clare dovezi cu privire la existenţa acestor monştri în centrele galactice active (quasari). Unele astfel de găuri negre sunt active, în timp ce altele sunt adormite, însă astronomii susţin că probabil toate galaxiile au în centrul lor găuri negre supermasive.

Observaţii recente desfăşurate prin intermediul observatorului SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) au reliefat rolul jucat de câmpurile magnetice extreme dezvoltate în jurul găurilor negre în activitatea acestora.

Datele obţinute de SOFIA indică existenţa unor câmpuri magnetice foarte puternice care menţin praful şi gazele cosmice în discul de acreţie din jurul nucleului activ al galaxiei Cygnus A, materie care în cele din urmă va fi înghiţită de gaura neagră.

Această imagine este realizată pe calculator şi prezintă nucleul activ al galaxiei Cygnus A înconjurat de un torus de forma unei gogoşi, format din praf şi gaze cosmice, precum şi jeturile perpendiculare pe acest torus emise de gaura neagră din centru, ceea ce demonstrează faptul că acest monstru galactic se hrăneşte. În imagine sunt reprezentate şi câmpurile magnetice care menţin praful şi gazele cosmice în acest torus. Conform astronomilor, aceste câmpuri magnetice ajută gaura neagră ascunsă în nucleul galactic să se hrănească cu materia pe care o menţin în discul de acreţie din jurul nucleului galactic activ.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…