SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Hubble a fotografiat un aglomerat roi stelar din Calea Lactee

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Hubble a fotografiat un aglomerat roi stelar din Calea Lactee

Acest roi strălucitor este Messier 75, un roi globular de stele ţinute laolaltă de gravitaţie. Astfel de roiuri stelare se formează, de obicei, pe orbita unor galaxii şi se poziţionează spre exteriorul acestora, în zone mai puţin aglomerate, conform NASA.

Roiul Messier 75 se află în Calea Lactee, în constelaţia Sagittarius (Săgetător), la aproximativ 67.000 de ani lumină distanţă de Terra. Majoritatea stelelor din acest roi format din aproximativ 400.000 de stele se află în nucleul său. Messier 75 este unul dintre cele mai dens populate roiuri stelare cunoscute şi are o luminozitate extraordinară, de circa 180.000 de ori mai mare decât a Soarelui.

Descoperit în 1780 de astronomul Pierre Méchain, Messier 75 a fost observat şi de Charles Messier care a adăugat acest roi în celebrul său catalog.

Această imagine a roiului globular Messier 75 a fost obţinută de NASA/ESA prin intermediul telescopului orbital Hubble. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”