SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Nebuloasa Crab, într-o imagine formată din instantanee obţinute de-a lungul timpului

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Nebuloasa Crab, într-o imagine formată din instantanee obţinute de-a lungul timpului

În această imagine compusă a Nebuloasei Crab, realizată pe baza datelor obţinute de telescopul spaţial cu raze X Chandra (albastru şi alb), telescopul spaţial Hubble (mov) şi respectiv telescopul spaţial Spitzer (roz), se poate observa steaua a cărei explozie a dus la formarea acestei nebuloase ce a fost consemnată pentru prima oară de astronomi în anul 1054 d.Hr..

De la lansarea sa în 1999, telescopul cu raze X Chandra a observat în mod frecvent această nebuloasă, iar aceste observaţii au contribuit la o mai bună înţelegere a acestui obiect cosmic. Nebuloasa Crab a fost unul dintre primele obiecte examinate de telescopul Chandra şi a rămas o ţintă predilectă a acestui telescop.

Există numeroase motive pentru studierea în detaliu a acestei nebuloase. Poate în primul rând, este unul dintre puţinele cazuri în care există dovezi istorice puternice cu privire la perioada în care a explodat steaua care a dat naştere nebuloasei şi astfel astronomii pot înţelege mai uşor detaliile acestei explozii stelare şi urmările ei.

În cazul Nebuloasei Crab, observatori din mai multe ţări şi regiuni au raportat apariţia "unei noi stele" în anul 1054 d.Hr., în direcţia constelaţiei Taurus (Taur). În prezent, astronomii ştiu că această nebuloasă este formată în jurul unui pulsar, o stea neutronică puternic magnetizată, ce se învârteşte extrem de rapid în jurul propriei axe, emiţând periodic puternice pulsuri de energie. Acest pulsar s-a format prin prăbuşirea sub propria greutate urmată de o explozie catastrofală a nucleului unei stele masive care a rămas fără combustibilul de fuziune (hidrogen).

Combinaţia dintre rotaţia rapidă şi câmpul magnetic puternic al acestui pulsar duc la formarea unui câmp electromagnetic extrem de intens în jurul său, care generează jeturi de materie şi antimaterie din zona polilor pulsarului, precum şi un puternic curent de particule stelare care se deplasează în direcţia ecuatorului acestei stele neutronice.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 Date și amănunte care dau fiori...

4 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

5 Studiu britanic care dă de gândit: Persoanele care au avut COVID-19 pot avea imunitate cel puțin cinci luni, d…