SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII O surprinzătoare galaxie sferică, Messier 89, fotografiată de Hubble

Această uriaşă minge de stele - în jur de 100 de miliarde în total - este o galaxie eliptică localizată la aproximativ 55 de milioane de ani lumină distanţă, cunoscută sub numele de Messier 89, conform Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Specificitatea acestei galaxii este aparenţa sa perfect sferică, un lucru neobişnuit pentru galaxiile eliptice care de obicei sunt nişte elipsoide alungite. Deocamdată însă nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca această aparenţă sferică să fie legată de unghiul din care o observăm.

Galaxia Messier 89 este puţin mai mică decât Calea Lactee şi are câteva caracteristici interesante care se extind în spaţiul înconjurător, conform ESA. O astfel de caracteristică este o structură de gaze şi praf cosmice care se extinde până la aproximativ 150.000 de ani lumină de centrul galactic în care se află o gaură neagră supermasivă. Jeturi de particule superfierbinţi ţâşnesc din corpul galactic şi ajung până la 100.000 de ani lumină distanţă, ceea ce sugerează că Messier 89 a fost cândva mult mai activă decât în prezent.

De asemenea, această galaxie este înconjurată de numeroase straturi de "nori" cosmici, probabil reminiscenţe ale unor vechi ciocniri cu alte galaxii mai mici.

Galaxia Messier 89 a fost descoperită de astronomul francez Charles Messier în 1781. Acesta era un avid vânător de comete care a întocmit un celebru catalog cu obiectele cosmice care, în pofida aparenţelor, nu erau comete, pentru ca alţi astronomi să nu-şi mai piardă vremea studiindu-le. Majoritatea acestor obiecte care, într-adevăr nu sunt comete, s-au dovedit a fi galaxii. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I