SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Răsărit de soare de la bordul navetei Columbia

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Răsărit de soare de la bordul navetei Columbia

În data de 22 ianuarie 2003 unul dintre membrii echipajului navetei spaţiale Columbia a realizat această fotografie a răsăritului din cabina de comandă a navetei, în cea de-a 7-a zi a misiunii, conform NASA.

Această misiune a început la 16 ianuarie, cu participarea a 7 membri ai echipajului. La 1 februarie 2003, după 16 zile petrecute în spaţiu, naveta Columbia reintra în atmosfera terestră şi se dezintegra deasupra Texasului, cu doar 16 minute înainte de aterizare. Important este însă că aceste pierderi de vieţi omeneşti nu au fost în zadar, iar zborurile cu navetele americane au fost reluate din 2005, fără a se mai înregistra astfel de accidente până la retragerea lor din folosinţă, în 2011.

NASA onorează amintirea membrilor echipajului navetei Columbia şi pe toţi astronauţii care şi-au pierdut viaţa în misiuni de explorare spaţială, printre care şi echipajul capsulei Apollo 1 şi respectiv al navetei Challenger, în fiecare an, la 7 februarie.

Programul spaţial al NASA, bazat pe flotila de navete spaţiale din care făceau parte navetele pierdute, Columbia şi Challenger, alături de Atlantis, Endeavour şi Discovery a fost unul extrem de important, făcând posibilă construcţia Staţiei Spaţiale Internaţionale şi amplasarea pe orbită şi apoi repararea telescopului spaţial Hubble, printre altele.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...