Specialitatea românească se numește debandada: Cazul CSA Steaua naște o situație explozivă

Specialitatea românească se numește debandada: Cazul CSA Steaua naște o situație explozivă

În România, în multe domenii de activitate, legile sunt făcute pentru a fi încălcate. În fotbal, când încălcarea lor nu e posibilă, căci ne vor „urechea“ forurile internaționale, trecem la modificarea legilor.

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, are niște preocupări fotbalistice

Exact cum încearcă acum Vasile Dîncu, cu alți doi colegi de la PSD, parlamentarii Radu Popa şi Bogdan Constantin Matei. Brusc, aceștia s-au trezit să propună o serie de modificări pentru Legea Sportului, în care scopul e unul singur: deschiderea drumului CSA Steaua spre primul eșalon fotbalistic al țării.

Clubul Sportiv al Armatei e blocat în ligile inferioare din 2017, de când a fost înființat. Motivul? CSA Steaua e o societate publică, finanțată de stat, Ministerul Apărării Naționale în cazul de față, iar o astfel de entitate nu poate evolua într-o ligă profesionistă, cum e primul eșalon fotbalistic al țării. Din acest motiv, anul trecut, CSA Steaua a și fost exclusă de la barajul de promovare, deși locul ocupat în play-off-ul din „B“, 4 din 6, i-ar fi dat acest drept, de a ataca urcarea în Superliga, pe linie sportivă.

Ovidiu Burcă, antrenorul lui Dinamo, bulversat de ce se întâmplă în liga a doua

Ovidiu Burcă, antrenorul lui Dinamo, bulversat de ce se întâmplă în liga a doua

Jucăm, acuzăm și așteptăm

Dacă Legea Sportului va fi modificată – decizia trebuie luată în Parlament – CSA Steaua va putea promova încă din acest sezon. Această anomalie, alta (!), a fost confirmată deja de Federația Română de Fotbal. Practic, regulile jocului se vor schimba din mers, în condițiile în care, când a început liga a doua, se știa că CSA Steaua n-are drept de promovare.

Acum însă, la cum arată clasamentul play-off-ului, „militarii“ sunt cu un picior în prima ligă. Dacă evaluăm situația strict sportiv, mai ales după victoria lor de marți, în derby-ul cu Dinamo, scor 2-0. Problema e că nimeni nu poate spune cu certitudine ce urmează pe partea legislativă. Ceea ce înseamnă că play-off-ul continuă, fără să știm unde duc locurile din clasament!

Ultima etapă e programată pentru 20 mai. Dacă Legea Sportului nu va fi modificată până atunci, CSA Steaua nu va avea drept de promovare. Așadar, vor merge în prima ligă ocupantele locurilor 2 și 3 (dacă CSA Steaua va rămâne pe primul loc, în continuare). Iar la baraj vor ajunge formațiile de pe 4 și 5.

În schimb, dacă Parlamentul va aproba până pe 20 mai modificările propuse de cei trei PSD-iști, primele două clasate vor merge în Superliga, iar următoarele două echipe vor ajunge la baraj. Din păcate, va exista scandal și în acest caz! Și, foarte probabil, se va ajunge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Celebrul TAS despre care se spune, în glumă, că are o secție specială înființată pentru cazurile venite din România.

Deja rivalele roș-albaștrilor au început să acuze, pe bună dreptate, propunerea modificării Legii Sportului, „cu dedicație“ pentru CSA Steaua.

Steaua nu va avea drept de promovare în acest an! Ce s-a întâmplat, în această săptămînă, e strigător la cer. Eu nu cred că Steaua și acești suporteri au nevoie de aceste legi. Proiectul lor a început acum 6 ani, în același timp cu cel al Rapidului. Mi-e greu să cred că ei n-au avut timp, în 6 ani, să găsească o formă legală de a promova! Să vorbești despre schimbarea legii, în săptămâna meciului cu noi, mi se pare straniu! Oricum, promulgarea acestei legi-fantomă cred că va dura! Toată lumea vorbește despre implicarea statului în sport. E un măr otrăvit! Statul e cel mai prost manager!“, a spus Ovidiu Burcă, antrenorul lui Dinamo, după înfrângerea din Ghencea.

Înainte de Burcă, Dorinel Munteanu, tehnicianul Oțelului, acuzase, la rândul său, ce se petrece în play-off-ul din „B“: „În ultimele etape să schimbi o lege a sportului e aberant!“.

Colonelul Florin Talpan e sigur că CSA Steaua va juca, în curând, în Superliga românească

Colonelul Florin Talpan e sigur că CSA Steaua va juca, în curând, în Superliga românească

Talpan e sigur. Dîncu nu prea...

Bineînțeles, din această debandadă nu putea lipsi Florin Talpan, juristul clubului CSA Steaua. Care a ținut un discurs șocant, înaintea meciului de marți cu Dinamo. „Se va modifica Legea Sportului. E singura variantă, fiți convinși că se va rezolva această problemă. Totul depinde de autoritățile statului. Cine contestă acest lucru? Doar oamenii de rea credință. Nu se pune problema de un avantaj. Legea Sportului trebuie modificată pentru că noi suntem CSA Steaua, am scris istorie pentru România și trebuie să fim respectați“, a spus colonelul Talpan, în uralele fanilor.

Prezent la meciul cu Dinamo, Vasile Dîncu a fost rezervat, când a fost întrebat despre Legea Sportului: „E un proiect care încearcă să facă un pic de dreptate, pentru că nu poți să interzici prin legi unei echipe să joace într-o ligă. Nu e simplu (n.r. - ca amendamentele propuse de el să treacă până la finalul acestui sezon). Procesul legislativ e un pic mai complicat, vom vedea...“.

Gigi Becali dă asigurări că Legea Sportului nu va fi modificată

Gigi Becali dă asigurări că Legea Sportului nu va fi modificată

Becali vrea să-și folosească legăturile politice

Dacă Talpan dă asigurări că CSA Steaua va fi în Superliga, încă din vara acestui an, în schimb, Gigi Becali, patronul FCSB-ului, are altă variantă.

Ce lege, mă? Nu există, mă, aşa lege! Cum, cine să voteze legea aia? O să vorbesc eu la PSD şi nu mai votează niciunul. Vorbesc eu cu Ciolacu (n.r. – Marcel Ciolacu, liderul PSD) şi nu mai votează nimeni. Vorbesc şi cu Simion (n.r. – George Simion, liderul AUR) şi nici Simion nu votează şi gata. Mai vorbesc şi cu Rareş Bogdan să nu voteze nici PNL-ul şi gata“, a spus latifundiarul din Pipera.

REACȚII DESPRE UN CAZ HAOTIC

Legea Sportului se va modifica în timp util, e 100%. Se va rezolva această problemă. Anul acesta, vom avea drept de promovare, bineînţeles.

Florin Talpan juristul CSA Steaua

Este vorba doar de dreptate! Fotbalul nu se întoarce în comunism, ci urmărim să se poată folosi, legal, toate resursele pentru ca sportul să poată să mai existe în condiții decente.

Vasile Dîncu politician PSD

E imposibil ce vrea Dîncu! Legile care sunt la fotbal trebuie să fie armonizate cu regulamentul UEFA și FIFA. Toate sunt de-a-ndoaselea în România.

Gigi Becali patron FCSB

Liga a II-a, play-off, etapa a V-a

Vineri: Unirea Dej – Oțelul 17.30

Sâmbătă: Buzău – CSA Steaua 12.30

Marți: Dinamo – Poli Iași 20.00

Clasament

1. CSA Steaua 47 de puncte

2. Poli Iași 45p

3. Oțelul 42p

4. Dinamo 38p

5. Buzău 34p

6. Unirea Dej 34p

*Primele două clasate vor promova direct. Ocupantele locurilor 3 și 4 vor juca baraje de promovare / menținere cu echipele care se vor clasa pe 7 și 8 în play-out-ul Superligii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…