Spionajul militar ucrainean: Angajaţii Rosatom au plecat de „urgenţă” de la centrala nucleară Zaporojie. Erdogan se declară alarmat de un posibil Cernobîl

Spionajul militar ucrainean: Angajaţii Rosatom au plecat de „urgenţă” de la centrala nucleară Zaporojie. Erdogan se declară alarmat de un posibil Cernobîl

„Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate <<zi liberă>> (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august, aici se va afla doar personalul operaţional (ucrainean, n. red.). Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi”, a anunţat spionajul militar ucrainean, citat de agenţiile de presă Unian şi Reuters, preluate de Agerpres.

Potrivit GUR, informaţiile aflate de la faţa locului sugerează că reprezentanţii Rosatom au părăsit „de urgenţă” centrala nucleară Zaporojie, situată în oraşul Enerhodar.

Acest anunţ survine după ce Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că ar pregăti o „provocare răsunătoare” la centrală cu ocazia vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Kievul a respins categoric această acuzaţie şi suspectează că Moscova a lansat-o pentru a-şi ascunde propria provocare.

De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de tiruri pe teritoriul şi în jurul centralei, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe nucleare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi ONU „să asigure securitatea” centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de armata rusă încă de la începutul agresiunii militare ruseşti.

„O atenţie deosebită a fost acordată temei şantajului Rusiei la centrala nucleară din Zaporojie. Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecinţe catastrofale globale pentru întreaga lume”, a scris Zelenski pe Telegram după întâlnirea pe care a avut-o joi, la Liov, cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

„ONU trebuie deci să asigure securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea completă de trupele ruse”, a subliniat preşedintele ucrainean, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Kievul atrage atenţia de săptămâni în şir asupra faptului că armata rusă amplasează arme grele în centrală şi o foloseşte ca bază pentru lovituri forţelor armate ale Ucrainei. Potrivit Kievului, soldaţii ruşi trag asupra centralei pe care o ocupă cu scopul de a acuza Ucraina de aceste bombardamente.

Moscova, la rândul ei, susţine că nu desfăşoară arme grele în această centrală şi că are acolo doar unităţi responsabile de asigurarea securităţii.

ONU cere demilitarizarea centralei

Pentru a garanta securitatea centralei şi a face posibilă o misiune de inspecţie, Antonio Guterres şi Statele Unite au propus joia trecută instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei, ceea ce Ucraina cere de mai multă vreme, în timp ce Moscova respinge propunerea, considerând-o „inacceptabilă” pentru ea.

Mai mult, Rusia a ameninţat joi că ia în calcul să închidă centrala nucleară din Zaporojie din cauza acţiunilor părţii ucrainene. Kievul a respins acuzaţiile Moscovei şi a denunţat această intenţie, precizând că astfel creşte riscul unei catastrofe nucleare.

Secretarul general al ONU a cerut din nou, joi, demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarându-se profund îngrijorat de situaţia din interiorul şi din afara instalaţiei.

„Facilitatea nu trebuie utilizată în cadrul unei operaţiuni militare. În schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civilă a centralei din Zaporojie şi pentru a asigura securitatea zonei”, a Guterres, avertizând că orice daune aduse centralei ar fi un act de „sinucidere”.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a anunţat pe Twitter că directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, i-a spus că este pregătit să se deplaseze la Zaporojie în fruntea unei delegaţii. „Mi-a comunicat că este pregătit, la invitaţia Ucrainei, să conducă o delegaţie a AIEA la centrala nucleară din Zaporojie”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene.

Erdogan avertizează asupra pericolului unui nou Cernobâl

Prezent la rândul său la Liov, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reafirmat susţinerea faţă de Ucraina şi s-a declarat alarmat în privinţa pericolului unui „nou Cernobâl”.

„În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni”, a afirmat liderul turc în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Antonio Guterres şi Volodimir Zelenski.

„Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobâl”, a adăugat Erdogan, potrivit unor extrase postate pe Twitter de echipa sa de comunicare.

Mai devreme în cursul zilei de joi, Moscova a ţinut să reamintească condiţiile în care ar recurge la armamentul nuclear.

Vorbind la un briefing, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Ivan Neciaev, a susţinut că ţara sa ar putea folosi armele nucleare doar ca măsură „de răspuns de autoapărare faţă de un atac şi numai în situaţii de urgenţă”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale