Spioni ruși deconspirați de o firmă de catering. Inclusiv un colaborator al agențiilor care l-au otrăvit pe Navalnîi

Spioni ruși deconspirați de o firmă de catering. Inclusiv un colaborator al agențiilor care l-au otrăvit pe Navalnîi

Nume, emailuri, numere de telefon și adrese ale mai multor agenți ai serviciilor de securitate și ai armatei ruse au fost deconspirate după scurgerea de informații de pe Yandex Food, un serviciu de food delivery foarte popular în Rusia. Mulți dintre agenți au comandat mâncare la locurile lor de muncă folosind adresele lor oficiale de e-mail, relatează Bellingcat.

Trupe de securitate FSBFoto: Wikimedia Commons

Gigantul tehnologic rus Yandex a dat vina pe unul dintre angajații săi pentru piratarea și scurgerea ulterioară a datelor de la Yandex Food.

Această scurgere include e-mailurile utilizatorilor, un număr mare de numere de telefon, adrese și comenzi efectuate pe platformă, precum și metadate. Roskomnadzor, organul de supraveghere al presei de stat din Rusia, a încercat ferm să blocheze proliferarea scurgerii de informații.

Unii anchetatori au descoperit deja piste pentru investigații privind corupția pornind de la această scurgere de date, și anume apartamentul de 170 de milioane de ruble (~2 milioane USD) al „fiicei secrete” a președintelui rus Vladimir Putin.

Bellingcat a analizat datele pentru a le verifica autenticitatea și pentru a descoperi noi piste de investigație.

Prin coroborarea datelor din această scurgere cu surse independente, inclusiv profiluri de rețele sociale și alte baze de date scurse, Bellingcat confirmă autenticitatea datelor.

Bellingcat a folosit această scurgere doar pentru a explora informații suplimentare despre subiectele investigațiilor anterioare – dintre care mulți sunt membri ai securității Rusiei.

O adresă căutată de Bellingcat este strada Dorozhnaya 56 din Moscova. Această facilitate este legată de Garda Națională Rusă (Rosgvardia), care a fost activă în invazia Ucrainei.

Un agent GRU care acum e posibil să lucreze la MAE

Bellingcat a căutat prin numerele de tefon scurse de Yandex o serie de persoane legate de GRU, serviciul de informații militare străine al Rusiei, pe care publicația de investigație i-a descoperit în ultimii ani.

Unul dintre aceste numere este pentru un bărbat pe nume Yevgeny, care era legat de Academia GRU și era un contact al ofițerului GRU de rang înalt, Andrei Ilchenko.

După ce publicația i-a căutat căutat numărul de telefon, a găsit o comandă pe care bărbatul a plasat-o la o adresă din Moscova și care este listată public ca fiind deținută de Serviciul Consular al Ministerului Afacerilor Externe.

„Cercetările ulterioare asupra acestui individ, prin scurgeri de informații despre înmatricularea vehiculelor din regiunea Moscova, au dezvăluit o plăcuță de înmatriculare a unei mașini de lux, care a fost fotografiată la Kiev în 2019. Nu este clar dacă Yevgeny este încă legat de GRU sau dacă are un nou loc de muncă la MAE, dar datorită informațiilor dezvăluite de comanda sa de livrare a mâncării, face posibilă anchetarea activitățile sale recente”, scrie Bellingcat.

Un interlocutor al echipei FSB care l-a otrăvit pe Navalnîi

În timpul investigației Bellingcat asupra otrăvirii lui Alexei Navalnîi de către o echipă de ofițeri FSB (Serviciul Federal de Securitate și succesor al KGB-ului), jurnaliștii au analizat numeroase apeluri telefonice făcute de pe numere de telefon legate de oamenii care au avut rol activ în otrăvirea sau care plănuiau operațiunea.

Un număr de telefon care a apărut destul de des în anchetă a fost cel legat de un institut de cercetare din Dubna, o suburbie din nordul Moscovei.

„Nu am reușit să identificăm proprietarul acestui număr de telefon până când l-am căutat în scurgerea de informații Yandex, care a dezvăluit numele acestei persoane, care a vorbit frecvent cu ofițerii FSB care planificau otrăvirea lui Navalnîi. Nu este clar exact ce rol a avut această persoană în organizarea și executarea otrăvirii lui Navalnîi, dar a fost la telefon cu unul dintre membrii echipei FSB în noaptea otrăvirii și în dimineața următoare când Navalnîi a fost redirecționat către Omsk.

În plus, și-a folosit adresa de e-mail de la serviciu atunci când s-a înregistrat pe Yandex, arătând clar că aceasta este aceeași persoană.

Citește continuarea pe Bellingcat.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria