Spitale blocate de un atac cibernetic. Serviciile medicale nu pot fi înregistrate, iar camerele de garde sunt pline de pacienți

Spitale blocate de un atac cibernetic. Serviciile medicale nu pot fi înregistrate, iar camerele de garde sunt pline de pacienți

15 spitale nu pot raporta servicii medicale, iar pacienții așteaptă în camerele de gardă după ce luni dimineață unitățile sanitare au fost atacate cibernetic.

FOTO: Arhivă

Printre cele 15 spitale, cel puțin trei sunt din București, este vorba despre Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni.

Aceste spitale au închiriat un sistem pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață, arată digi24.ro . Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.

La Institutul Marius Nasta sunt foarte mulți pacienți care așteaptă la camera de gardă pentru că nu se poate opera niciun serviciu în acest sistem.

Conform unor surse, spitalele respective au închiriat practic servicii informatice de la o firmă iar serverele acesteia au fost atacate de hackeri. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că a fost notificat în cursul zilei de astăzi cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. "Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic.

Vom reveni cu detalii pe măsură ce obținem mai multe informații referitor la entitățile afectate. Recomandăm ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor!", a transmis DNSC.

Ransomware este un tip specific de malware (software dăunător) care, după ce este instalat pe un dispozitiv (telefon, computer etc.), cere fraudulos o răscumpărare financiară de la victime, amenințând cu publicarea, ștergerea sau reținerea accesului la date personale importante. Practic, spitalele au fost atacate cu un virus asemănător celui care a afectat și calculatoarele de la Camera Deputaților.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB