Spitalele din Gaza, copleșite. Nu mai au materiale cu care să acopere morții. Atacurile aeriene se intensifică

Spitalele din Gaza, copleșite. Nu mai au materiale cu care să acopere morții. Atacurile aeriene se intensifică

Spitalul Martirilor Al-Aqsa din centrul Gaza nu mai are materiale cu care să acopere morții. Cadavrele sunt stivuite într-o curte exterioară, se spun rugăciuni, iar rudele se prăbușesc pe podea plângând de durere, notează BBC News .

Nordul fâșiei Gaza. FOTO EPA EFE

Medicii se luptă să bandajeze pacienții care încă mai pot să meargă și să-i salveze pe cei grav răniți, dar stocurile de medicamente și provizii se diminuează pe zi ce trece.

Un reporter BBC Arabic a relatat situația dramatică de la unitatea copleșită de răniți, unde medicii se grăbeau să termine procedurile înainte de a trece la următorul pacient. Imaginile de acolo sunt atât de tulburătoare încât n-au putut fi prezentate, potrivit sursei citate. Printre morți se numără și copii, inclusiv cel puțin doi bebeluși.

Israelul reclamă prezența unui lider Hamas în zona adiacentă spitalului

Peste 100 de persoane au fost ucise în urma loviturilor aeriene efectuate de Israel în cursul nopții, potrivit oficialilor ministerului sănătății controlat de Hamas.

De partea cealaltă, armata israeliană a explicat pentru BBC că a vizat zonele din apropiere „pe baza unor informații ale serviciilor de informații care confirmă prezența unui lider Hamas în zona adiacentă spitalului, care a dat ordin să se tragă spre Israel din acea zonă".

„Cadavrele au umplut complet curtea spitalului”

Valuri de răniți au ajuns duminică dimineață la spital.

„Cadavrele au umplut complet curtea spitalului, pe lângă cadavrele care se află în frigiderele care sunt pline", a declarat un membru al personalului.

Situația este similară și în spitalele din teritoriu, în timp ce războiul dintre Israel și Gaza intră în cea de-a treia săptămână.

Potrivit mesajului trimis BBC de un medic, care descrie o „stare de teroare", la spitalul al-Quds din zona Tel al-Hawa din orașul Gaza, o echipă de 23 de medici și asistente medicale trata peste 500 de persoane, când bombele au lovit clădirile din apropiere.

Potrivit doctorului - al cărui mesaj vocal a fost transmis de medicul și activistul norvegian Mads Gilbert - situația sanitară este „catastrofală", medicii fiind puși în situația de a decide pe cine să trateze mai întâi, mulți dintre răniți așteptând cu zilele o intervenție chirurgicală

Personalul medical rămas este epuizat

Unii angajați ai spitalului au fost uciși, iar alții nu pot ajunge la fața locului, iar personalul medical rămas este epuizat. Angajații spitalului împart acum clădirea cu 1.200 de persoane strămutate care se adăpostesc acolo și care au decis să nu evacueze zona.

Avertismentul adresat tuturor locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza de a se îndrepta spre sudul Wadi Gaza - o fâșie de terenuri umede care traversează teritoriul - pentru propria lor siguranță a fost repetat de armata israeliană, potrivit BBC.

Sute de mii de palestinieni au fugit în părțile sudice ale Fâșiei Gaza, dar sunt și alte mii de persoane care au rămas în casele lor din nordul Fâșiei.

Spitalele din Gaza au nevoie disperată de provizii. Primele 20 de camioane cu ajutoare - inclusiv alimente și medicamente - care au reușit să intre sâmbătă în Gaza din Egipt sunt insuficiente.

De la începutul conflictului în Gaza nu a mai intrat combustibil. Spitalele se bazează pe generatoare alimentate cu combustibil pentru electricitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?