SPORTIVI DE LEGENDĂ: Valentino Rossi, "Il Dottore" în motociclismul viteză

SPORTIVI DE LEGENDĂ: Valentino Rossi, "Il Dottore" în motociclismul viteză

Valentino Rossi, supranumit "Il Dottore", poate cel mai de succes pilot din toate timpurile la motociclism viteză, cu nouă titluri de campion mondial, din care şapte la clasa regină, s-a născut la 16 februarie 1979, în localitatea Urbino, regiunea Marche, Italia, conform www.imdb.com .

Fiu al pilotului de motociclism Graziano Rossi, Valentino a intrat în contact cu acest sport încă din copilărie, sub atenta îndrumare a tatălui său. Iniţial, Valentino a participat la competiţiile de karting, obţinând numeroase succese pe plan local, însă, din considerente financiare, a renunţat la acestea în favoarea celor de mini-motociclete. Din anul 1993 a participat la competiţiile de motociclism la clasa 125cc, înregistrând succese deosebite atât pe plan naţional, cât şi european.

A început să piloteze în Grand Prix-uri în 1996 pentru scuderia Aprilia la categoria 125cc şi a câştigat anul următor primul său Campionat Mondial de Motociclism Viteză, fiind victorios în 11 dintre cele 15 Mari Premii disputate, menţionează site-ul https://ro.triniradio.net. A promovat, apoi, la categoria 250cc cu Aprilia şi a câştigat campionatul mondial în 1999, obţinând 9 victorii în cele 16 curse disputate.

Începând cu anul 2001, în motociclism începe "Era Rossi"! După trecerea la clasa regină în 2000, a câştigat campionatul mondial la 500cc cu Honda în 2001, campionatele mondiale MotoGP (tot cu Honda) în 2002 şi 2003. Şi-a continuat seria de campionate consecutive câştigând titlul în 2004 şi 2005 după ce a părăsit Honda pentru a se alătura celor de la Yamaha. În 2006, Rossi s-a confruntat cu trei abandonuri tehnice, în timpul curselor de la Shanghai (China), Le Mans (Franţa) şi Laguna Seca California (SUA), curse care nu i-au adus niciun punct în campionat, ocupând în final poziţia secundă în clasamentul mondial al piloţilor.

În anul 2007, la clasa supremă, Valentino Rossi s-a clasat doar al treilea în clasamentul piloţilor, deşi a repurtat patru victorii de-a lungul sezonului.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante