Sportul românesc, grav bolnav: La sponsori, nu la întins mâna! Reacţii după un caz revoltător

Sportul românesc, grav bolnav: La sponsori, nu la întins mâna! Reacţii după un caz revoltător

Cum în sportul românesc de performanţă, departamentul de marketing e, în multe cazuri, unul în care îţi angajezi rudele şi pilele, oameni fără nicio pregătire profesională pentru acest domeniu de activitate, rezultatele se vad, inevitabil!

La fotbal, în ceea ce priveşte prima ligă, cu foarte mici excepţii, formaţiile din primul eşalon sunt dependente de banii obţinuţi din drepturile TV. Plus ce mai „ciupesc“ de la autorităţilor locale. Iar când primăria închide „robinetul“, cum s-a întâmplat, de pildă, în sezonul trecut, în cazul celor de la Gaz Metan Mediaş, brusc, clubul se prăbuşeşte.

Acum, în noul sezon, Hermannstadt, abia promovată, se plânge deja că n-are bani! Discursul preşedintelui Dani Coman, după remiza de acasă, cu Botoşani (1-1), a fost de-a dreptul şocant: „Am sperat că, odată cu promovarea, lucrurile se vor schimba în bine. Din păcate, nu s-a schimbat absolut nimic. De ce la alte echipe, în alte judeţe, precum Buzău, Argeş, Iaşi, Cluj, se pot finanţa echipele de către primării, şi la Sibiu nu? Dacă nu se vrea ca această echipă să facă performanţă, să ne spună şi nouă să ne luăm bagajele şi să plecăm! Am ajuns să le spunem, în fiecare săptămână, că aşteptăm banii din drepturile TV ca să le dăm banii. Jucătorii au încasat ultimul salariu în luna aprilie“.

Aceste declaraţii, care arată o echipă dependentă de bani publici şi de drepturile TV, fără alte surse substanţiale de venit, au provocat un val de indignare.

Primul care a reacţionat a fost jurnalistul Costi Mocanu - foto (Prima TV), care a şi fost manager, de-a lungul carierei sale, în mass-media. „Vreau să văd dosarul de prezentare a echipei cu care Coman a mers la întâlnirea cu sponsorii, vreau să ştiu cu câţi oameni de afaceri a vorbit, adica nu cu d-alde <<bre, nea>>, mă refer la oameni de tip Şucu (n.r. – Dan Şucu, patron Mobexpert şi acţionar, la Rapid), cu pricepere la business. Ce-i oferă Coman unui investitor, care-i planul de afaceri? Când o să înveţe fotbalul să facă afaceri, în loc să întindă mâna? Până când n-o să înţeleagă lecţia asta, până când n-o să angajeze afacerişti, fotbalul din România va continua să-şi frângă degetele şi să se plângă penibil“, a scris Costi Mocanu pe Facebook.

„Ne batem cu saci fără fund!“

La fel de revoltat a fost şi Mihai Rotaru (foto), patronul clubului CS U Craiova, printre puţinele formaţii din prima ligă care nu consumă banii autorităţilor pentru a „supravieţui“.

„Eu sunt prieten cu Dani Coman, dar e greşit să ceri bani de la comunitate. De ce noi să ne batem cu primăriile? Aţi văzut inepţiile pe care le spune primarul din Piteşti? (n.r. – despre vânzarea jucătorului Işfan). El face echipa, vinde, cumpără. Tu ai banii contribuabililor! Tu furi de la cetăţeni pentru a avea o jucărie. Noi ne batem cu saci fără fund! Avem FC Argeş, avem Chindia Târgovişte, FC Voluntari. Fă-ţi planurile pe banii tăi, nu pe banii instituţiilor. Dacă Universitatea Craiova ar fi primit 1,5 milioane de euro în fiecare an de la primărie... Nu 4, cum primeşte FC Voluntari sau alte echipe”, a spus Rotaru, la Digi Sport.

„Coman dezinformează“

În fine, chiar Primăria Sibiu a reacţionat, după declaraţiile lui Dani Coman, prin intermediul unui comunicat pe care l-a trimis la Digi Sport.

„Afirmaţiile domnului Daniel Coman, preşedintele clubului FC Hermannstadt, cu privire la lipsa de sprijin financiar pentru club din partea autorităţilor locale, sunt eronate şi dezinformează. Primăria Sibiu a alocat constant, în fiecare an, sume pentru finanţarea activităţii sportive a clubului FC Hermannstadt, pentru categoriile de cheltuieli pe care legislaţia ne permite să le finanţăm din bani publici. În ceea ce priveşte finanţarea activităţii sportive a acestui club, doar în ultimii patru ani, sumele pe care Primăria le-a pus la dispoziţie clubului totalizează aproape 9 milioane de lei, FC Hermannstadt decontând mai puţin de jumătate, adică 3,8 milioane de lei. De altfel, Primăria Sibiu investeşte constant în sport şi în facilităţi sportive“, a fost un fragment din reacţia oficială a Primăriei din Sibiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia