Stadionul „Gheorghe Hagi”, demolat. Mesajul misterios al deținuților politici zidit în arenă, în anii ’50

Stadionul „Gheorghe Hagi”, demolat. Mesajul misterios al deținuților politici zidit în arenă, în anii ’50

Complexul sportiv din Constanța va fi demolat, buldozerele începând deja să-l pună la pământ. În locul său va răsări o bijuterie de 18.000 de locuri, unde Farul Constanța va juca meciurile de acasă.

Stadionul din Constanța va fi pus la pământ. Foto A.I.

O misiune specială e în derulare pe șantierul de la malul mării. Asta pentru că un fost deținut politic, care a lucrat la ridicarea stadionului în anii ’50, a dezvăluit că el și colegii săi au cimentat în structura tribunei mesaje puse într-o cutie de conservă!

„Am semnalat deja Primăriei și firmei care a început demolările. Se știe și locul unde să caute”, a spus pentru ProSport Marioara Ionescu, vicepreședinte la filiala locală a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Înscrisuri despre experiențele trăite

La începutul anilor ‘50, stadionul Farul a fost construit cu ajutorul a sute de deținuți politici, inclusiv arhitecți sau ingineri arestați sub regimul comunist, condamnați la temniță grea și folosiți la edificarea arenei dobrogene. Acum, la demolare, compania care se ocupă de obiectiv are de rezolvat un subiect cu o încărcătură emoțională.

Asociația Foștilor Deținuți Politici - filiala Constanța a comunicat Primăriei încă de la finalul anului trecut că în structura stadionului se află mesaje zidite de foștii muncitori, care au vrut să lase posterității înscrisuri despre experiențele dure trăite sub orânduirea comunistă, proaspăt instaurată pe atunci în România.

Așa va arăta noua arenă a Farului. Foto Farul Constanța

Așa va arăta noua arenă a Farului. Foto Farul Constanța

AFDPR – Constanța a informat că un fost deținut politic, ajuns la 92 de ani și aflat în zona Sibiului, a semnalat unde s-ar afla mesajele zidite în stadionul Gheorghe Hagi: „La intrarea în arenă, pe la vestiare, pe partea dreaptă, cam la un metru deasupra nivelului solului, sub o piatră, este îngropat într-o cutie de conservă un mesaj al unui grup de deținuți politici adresat generațiilor viitoare”.

Și Muzeul de Istorie din Constanța e implicat în subiect. Muzeograful Delia Cornea amintește și de descoperirile similare făcute în 2020 și 2023 în pereții Cazinoului din Constanța, supus unor ample operațiuni de renovare. Clădirea-simbol a orașului a fost construită tot cu ajutorul deținuților politici. „La stadion va fi mai complicat, pentru că un demers de demolare nu are finețea intervențiilor de la Cazinou, unde s-a lucrat cu pensula și se refac atent elementele murale și arhitecturale”, a declarat Delia Cornea pentru ProSport.

Șanse mai mici ca la Cazinou

”Avem sprijinul total al Primăriei și al companiei de demolare în acest caz. Am și mers la stadion pentru a încerca să individualizăm cumva zona de interes, dar șansele de a descoperi ceva sunt mai reduse decât la Cazinou, pentru că tribunele au suferit și o serie de alte modificări de-a lungul anilor”, a completat muzeograful.

„E posibil ca artefactele îngropate în gradenele stadionului să fie foarte deteriorate, fiind supuse intemperiilor, spre deosebire de Cazinou, unde au fost zidite în pereți interiori. Oricum, cei de la demolări ne-au spus că vor încerca să opereze mai discret pe partea de stadion vizată și că ne vor chema să asistăm la lucrarea programată pe sectorul de tribune dinspre vestiare”, a încheiat aceasta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?