Stare EXPLOZIVĂ la IGSU!/Pompierii, UMILIȚI de Cioloș și Tobă, se REVOLTĂ! Conduși de ȘEFUL BĂTĂUȘILOR de la Pungești!

Stare EXPLOZIVĂ la IGSU!/Pompierii, UMILIȚI de Cioloș și Tobă, se REVOLTĂ! Conduși de ȘEFUL BĂTĂUȘILOR de la Pungești!

Ovidiu Vasilică, noul şef al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a fost comandantul trupelor de jandarmi care au intervenit pentru a reprima revolta țăranilor din Pungești în decembrie 2013, scrie Agenda Pompierului .
Subiectul controversat al numirii unui ofițer de jandarmi la conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență stârnește valuri de nemulțumire în rândurile pompierilor. Militarii resimt, de la mic la mare, acest gest de umilință extremă care va scrie câteva file negre în istoria Armei. 

Decizia acestei numiri aparține, cui altul, decât Premierului Dacian Cioloș, ”mare admirator” al pompierilor care, în luna noiembrie a anului trecut, a descalificat și umilit 3 ofițeri de pompieri în plină ședință de Guvern, afirmând că nu mai au ce căuta în sistem, fără măcar a avea habar că cel puțin unul din ei avea o experiență de 23 de ani în stingerea incendiilor.

Spectacolul uniformelor

Nici la uniforme nu se potrivește noul inspector general cu subordonații. La învestirea sa, inspectorul general ofițer de jandarmi a venit îmbrăcat civil. Astfel, discrepanța între Domnia sa și pompieri s-a mai estompat. Imaginați-vă Domnule Premier, o situație de urgență care să necesite și prezența inspectorului general. S-au mai văzut cazuri, de exemplu generalul Burlui în Parcul Național Domogled, sau colonelul Cornea la inundațiile de la Galați. Cum ar arăta o haină civilă sau o uniformă de jandarm comandând pompierii?

De la îmbrâncit oameni la Pungești, la comanda salvatorilor

Generalul numit la cârma pompierilor este departe de a fi un ”anonim”. Ovidiu Vasilică a fost comandantul trupelor de jandarmi care au intervenit pentru a reprima revolta țăranilor din Pungești în decembrie 2013. La vremea aceea, colonelul Vasilică Ovidiu a apărut pe prima pagină a ziarelor comandând acțiunile jandarmilor împotriva sătenilor și apărând bunurile celor de la Chevron. Ar mai fi de menționat că, în final, cei de la Chevron au șters-o din Pungești. Dar oamenii nu și-au șters amintirile cu jandarmii “binevoitori”.

Jandarmeria și Pompierii au în comun doar faptul că sunt Arme subordonate aceluiași minister. În rest, unii luptă cu tunuri de apă, bastoane, gaze pentru a ține situația sub control, ceilalți luptă, deseori cu mâinile goale, pentru a salva vieți.

Vă invităm să vizionați imaginile atașate acestui articol. INCONTESTABIL meseria de jandarm e total diferită de cea de pompier. Dacă pompierul reprezintă siguranță, încredere, SALVARE, jandarmul este cel care, nu neaparat din propria convingere, e capabil de agresiuni și violențe pentru a apăra interesele politrucilor mascate sub forma ”aplicării legii” sau pentru menținerea ”ordinii și liniștii publice”. 

Reclamat pentru acțiunile de la Pungești

Conform unui articol publicat în aprilie 2015 de www.investigatiimedia.ro, numele generalului Vasilică Ovidiu apare într-un dosar penal rezultat în urma plângerii depuse de Asociația ”Dați-mi România înapoi” împotriva inspectorului general al Jandarmeriei Române, dar și a jandarmilor care au participat la acțiunile de reprimare a revoltelor țăranilor de la Pungești.

Ordonanța dată de procurorul militar disjunge cauza și declină competența în favoarea Tribunalului Militar Iași în ce privește infracțiunile de abuz în serviciu de care era acuzat, pe atunci colonelul, Vasilică Ovidiu.

Împuternicire avem, specialitatea militară, ba!

Aruncând o privire pe textul ”Deciziei nr. 47/2016 privind împuternicirea domnului general de brigadă cu o stea Vasilică Ovidiu pentru a îndeplini atribuţiile funcţiei de inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă” vom observa că aceasta se face în temeiul ”art. 77 cu 1 alin. 1 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 14 alin. (1) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.490/2004 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a organigramei Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare”.

Interesant! Doar că, aceeași Lege 80/1995 prevede, la articolul 84:

”(1)Trecerea ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor DINTR-O ARMĂ, serviciu sau specialitate militară ÎN ALTA se poate efectua, în raport cu nevoile armatei, DUPĂ OBȚINEREA UNEI PREGĂTIRI CORESPUNZĂTOARE, prin una dintre următoarele forme:

a)absolvirea, cu diplomă de licență, a unei academii militare sau a unei instituții civile de învățământ superior CU PROFIL CORESPUNZĂTOR ARMELOR, serviciilor și SPECIALITĂȚILOR MILITARE necesare armatei ori a unor instituții militare de învățământ pentru formarea ofițerilor, de către cei care nu au avut studii de acest nivel;

b)absolvirea unui curs de perfecționare a pregătirii sau de specializare cu durata de minimum 3 luni, urmată de un stagiu practic neîntrerupt de cel puțin 2 ani în noua armă, serviciu sau specialitate militară, pe timpul căruia să fi fost apreciați cu calificativul cel puțin “bun”.”

Ba, mai mult, articolul 83 din același Statut prevede clar: ”(1)Ofițerii, maiștrii militari și subofițerii fac parte din ARME sau servicii ȘI AU SPECIALITĂȚI MILITARE, ÎN RAPORT CU PROFILUL PREGĂTIRII LOR PROFESIONALE”. Și atunci, cum poate un ofițer de jandarmi să conducă Arma Pompierilor, Domnule Premier? 

Aceeași Hotărâre a Guvernului nr. 1.490/2004 legiferează la articolul 2: ”Inspectoratul General asigură, la nivel naţional, punerea în aplicare într-o concepţie unitară a legislaţiei în vigoare în domeniile apărării vieţii, bunurilor şi a mediului împotriva incendiilor şi dezastrelor, precum şi a realizării măsurilor de protecţie civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.” Poate fi îndeplinită această condiție cu oameni care nu dețin SPECIALITATEA MILITARĂ necesară?

Același act legislativ menționează clar la Articolul 25: ”Personalul din Inspectoratul General şi structurile subordonate provine din instituţiile proprii de învăţământ şi din alte instituţii cu profil adecvat, acreditate potrivit legii, precum şi din cadrul unor instituţii specializate din ţară şi din străinătate.” Este Jandarmeria vreo pepinieră de ofițeri pompieri, Domnule Premier?

Întrebări justificate

Domnule Premier, Domnule ministru al Afacerilor Interne,

Ați împuternicit în fruntea Pompierilor un jandarm. Ați ținut cont de prevederile legale care reglementează activitatea cadrelor militare din România, în special activitatea pompierilor?

Măcar după festivitatea de împuternicire, ați realizat ridicolul situației? Penibilul în care îl puneți și pe acest om nevoit să conducă o Armă, în civil, eventual în uniformă de jandarm?

Din CV-ul generalului Ovidiu Vasilică rezultă că este un ofițer de carieră cu o foarte bună pregătire profesională, în Arma sa, dar nu rezultă că ar fi fost pompier nici măcar pentru o zi. Cum poate un om, care a văzut incendii doar la televizor și a stins cel mult flacăra de la aragaz, să conducă o Armă de militari specializați în stingerea incendiilor?

Având în vedere cele relatate mai sus, și în principal prevederile art.83 și 84 din legea 80/1995, Statutul cadrelor militare, precum și faptul că postul de inspector general al IGSU are ca specialitate militară obligatorie: ofițer de pompieri/protecție civilă, vă solicităm să ne comunicați specialitatea militară în care este confirmat generalul de jandarmi Vasilică Ovidiu.





Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...