Filmarea apărută în spațiul public care arată cum un călugărul se întinde în pat și îl ia în brațe pe tânărul aflat în carantină în centrul social „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț este respinsă de starețul mănăstirii, care îl acuză pe tânăr de provocare.

Astfel, starețul mănăstirii Neamț, Benedict Sauciuc, susține că tânărul ar fi un șantajist care „l-a provocat pe părintele”. Declarația acestuia a reușit să stârnească valuri de indignare atât în mediul clerical, care a catalogat-o ca fiind total nepotrivită, cât și în rândul credincioșilor care se așteptau la o delimitare vehementă față de un astfel de comportament.

Astfel, starețul Mănăstirii Neamț, Benedict Sauciuc, susține că ar fi vorba despre un șantaj al tânărului pe motivul că vrea să fie transferat de la Centrul „Sfântul Paisie” la Piatra Neamț. „Vrea să plece de aici, să fie transferat, iar pe motivul ăsta l-a provocat pe părinte” a spus starețul Mănăstirii Neamț, potrivit  Libertatea  și publicației locale  Stiri Piatra Neamt .

Poziția pe care s-a clasat starețul față de acest caz este diametral opusă față de cea a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care s-a delimitat imediat de apucăturile călugărului acuzat de agresiune. Motiv pentru care a început o anchetă care într-un final ar putea să-l excludă din monahism pe cel vizat.

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a avut o poziție categorică într-o declarație pentru stirineamt.ro: „Cel din filmare pare a fi, într-adevăr, un ieromonah, drept pentru care s-a dispus în regim de urgență o anchetă pe linie bisericească. Bineînțeles, pe perioada cercetărilor, într-o astfel de situație, nu mai are dreptul să slujească. Dacă înregistrarea se dovedește a fi reală, ieromonahul va fi caterisit și exclus din monahism. În orice caz, cel ce apare în filmare trebuie să intre el însuși într-o serioasă carantină duhovnicească”.

În paralel, și polițiștii IPJ Neamț fac o anchetă în urma apelului făcut la 112 de tânărul de 26 de ani care a susține că a fost agresat.

În Centrul Social Cultural „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț sunt cazate aproximativ 50 de persoane venite din străinătate.

Starețul Benedict deține această funcție din 1997. Tot de atunci, acesta poartă și titulatura de „arhimandrit”, care potrivit normelor ortodoxe, l-ar putea califica oricând să ajungă episcop.

Un călugăr de la Mănăstirea Neamţ este cercetat penal de poliţişti după ce un bărbat aflat în centrul de carantină, de la mănăstire, a depus o plângere pentru agresiune sexuală, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, Georgiana Moşu.

Sesizarea a fost făcută la 112 în după-amiaza zilei de sâmbătă, atunci când un tânăr a declarat că un călugăr al mănăstirii a venit în mod repetat în camera unde este carantinat, se întinde în pat lângă el şi îl agresează sexual.

În sprijinul celor spune, tânărul a prezentat şi o filmare făcută cu telefonul mobil în care se vede cum călugărul se întinde în pat lângă el şi îl ia în braţe.

„Poliţiştii de la secţia Târgu Neamţ au fost sesizaţi sâmbătă, în jurul orei 16,00, de către un tânăr de 26 ani aflat în carantină la Centrul Social „Sf Paisie” de la Mănăstirea Neamţ, cu privire la faptul că ar fi fost agresat sexual de un călugăr din cadrul aceleiaşi mănăstiri. Ancheta este în curs de desfăşurare în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Călugărul a fost transferat în carantină pentru că a intrat în contact cu o persoană carantinată, dar nu a fost amendat pentru că nu există o prevedere în acest sens.

Pe de altă parte, şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a început o anchetă internă care îl vizează pe călugărul acuzat de agresiune sexuală.

FOTO – Benedict, starețul Mănăstirii Neamț, primind un tort de ziua lui sub formă de clopotniță pe care era imprimat portretul său

Foto: Starețul Mănăstirii Neamț / Facebook