STASI l-a spionat pe Olaf Scholz în călătoriile în RDG când era lider al Tineretului Social-Democrat german

STASI l-a spionat pe Olaf Scholz în călătoriile în RDG când era lider al Tineretului Social-Democrat german

Poliţia politică din fosta Germanie comunistă, STASI, l-a spionat în anii '80 pe actualul cancelar german Olaf Scholz, atunci când acesta era vicepreşedinte al Tineretului Social-Democrat german şi era perceput în RDG drept un politician ''apropiat'', având în vedere poziţiile anticapitaliste pe care le susţinea la acea vreme, consemnează cotidianul Bild, preluat joi de agenţia EFE.

Conform documentelor consultate de Bild din arhivele STASI, acest serviciu l-a urmărit pe Scholz în timpul călătoriilor sale în fosta Republică Democrată Germană (RDG) şi de asemenea i-a monitorizat activităţile ca politician şi avocat în oraşul său, Hamburg, din Republica Federală Germană (RFG).

Scholz a efectuat trei călătorii în RDG, la invitaţia Tineretului Comunist est-german şi a fost bine tratat în aceste vizite ca reprezentant al unei organizaţii frăţeşti.

Organizaţia de tineret a Partidului Social-Democrat (SPD) german, cu numele ei complet ''Grupul de Lucru al Tineretului Socialist din SPD'' (Jusos), a reprezentat mereu curentele cele mai stângiste ale acestui partid, lucru notoriu mai ales pe vremea RDG.

Scholz a devenit anul trecut în decembrie cancelar, în fruntea unei coaliţii alcătuite din social-democraţi, ecologişti şi liberali. El reprezintă aripa centristă a SPD şi este văzut drept un continuator al liniei politice promovate de predecesoarea sa creştin-democrată, Angela Merkel, în al cărei ultim guvern Scholz a fost vicecancelar şi ministru de finanţe.

Însă în perioada când a fost membru al Jusos - organizaţie în care a intrat în anul 1975 - Olaf Scholz a susţinut poziţiile cele mai de stânga sau deschis anticapitaliste, astfel că a fost considerat în RDG un politician ''apropiat''.

Conform documentelor din arhivele STASI, el a fost urmărit inclusiv de agenţii acestui serviciu infiltraţi în RFG. Astfel, între anii 1978 şi 1987 au fost transmise către STASI cel puţin 19 rapoarte despre activităţile sale de la Hamburg, redactate de agenţi cu diferite nume de acoperire. Rapoartele detaliază activităţile lui Scholz, cum ar fi conflictele sau dezbaterile interne de la acea vreme între diferitele curente din Jusos.

Arhivele STASI au fost deschise în anul 1991, după reunificarea Germaniei, volumul documentelor însumând circa 111 kilometri. Se încearcă în prezent reconstituirea unor documente pe care comuniştii est-germani au încercat să le distrugă cu tocătoarele de hârtie. Arhivele STASI, serviciu care avea circa 91.000 de angajaţi şi aproximativ 189.000 de informatori, au înregistrat în ultimii 30 de ani circa 3,5 milioane de consultări, efectuate de cetăţeni obişnuiţi care au dorit să-şi vadă dosarul, ziarişti şi cercetători. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară