Statele din Schengen încep rând pe rând să introducă controalele la graniță. Criza din Orientul Mijlociu, printre motive

Statele din Schengen încep rând pe rând să introducă controalele la graniță. Criza din Orientul Mijlociu, printre motive

Tot mai multe state din Europe, aflate în spațiul Schengen, au început în ultima perioadă să reintroducă controalele de frontieră la graniță. Motivele din spatele deciziilor sunt limitarea migrației, dar și actualul context provocat de războiul din Orientul Mijlociu.

Statele din Schengen încep rând pe rând să introducă controalele la graniță FOTO: Profimedia

Italia a restabilit joi, 19 octombrie, controalele la frontiera cu Slovenia ca urmare a strategiei de îmbunătățire a securității interne, în contextul amenințărilor teroriste din Europa.

„Cu ministrul de interne Matteo Piantedosi am comunicat la nivel european decizia Guvernului italian de a restabili controalele la granița dintre Italia și Slovenia. Suspendarea Tratatului Schengen privind libera circulație în Europa era necesară”, a transmis Georgia Meloni, premierul Italiei, pe X (fost Twitter).

De asemenea, pe 16 octombrie, Germania anunță că pregătește controale la frontiera cu Polonia și Cehia, invocând ca motiv tensiunile din Orientul Mijlociu și teama ca în țară să ajungă teroriști veniți din Palestina sau alte state arabe.

Polonia și Cehia au decis introducerea controalelor temporare la frontiera cu Slovacia pe 3 octombrie, invocând limitarea migrației și traficul de migranți ilegale.

Pe 18 octombrie, Austria a anunțat că a introdus controale la frontiera cu Cehia și Slovacia. Motivul din spatele deciziei este descurajarea traficanților de migranți care doresc să își schimbe itinerariul după ce Germania a anunțat că pregătește controalele la granița cu două state.

De asemenea, la finalul lunii septembrie, mai exact pe 22 septembrie, și Austria a introdus controalele la granița cu Italia, mai exact la punctul de frontieră Brenner. Motivul pentru care a fost luată această decizie este blocarea migrației ilegală.

Premierul Italiei a transmis la acea vreme că va da în judecată Italia pentru că prin decizia sa încalcă prevederile Schengen.

Slovenia va introduce restricții la granița cu Ungaria

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a reacţionat joi la informaţii din presă conform cărora Slovenia suspendă Tratatul Schengen şi reintroduce controalele la frontiera terestră cu Ungaria.Ministerul de externe al României informase deja că Slovenia a reinstituit controalele la frontiera terestră cu Italia, începând cu data de 21 octombrie, pentru o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea prelungirii.

Szijjarto a comentat pe Facebook că, deşi politicienii europeni liberali „au negat multă vreme ameninţarea importantă a migraţiei ilegale " în Europa, în prezent este clar că Bruxellesul a subestimat pericolul.

Controalele, o soluție temporară

Reintroducerea temporară a controlului frontalier de către tot mai multe state membre ale Uniunii Europene în interiorul spaţiului Schengen este cauzată de noua situaţie a securităţii, dar controlul nu va fi cum a fost înainte de aderarea Croaţiei la Schengen, a declarat marţi ministrul de interne croat Davor Bozinovic, informează Hina.

„Codul frontalier Schengen le permite statelor membre să reintroducă controlul intern în unele situaţii urgente, dar asta nu înseamnă o revenire la controlul frontalier care a fost în vigoare înaintea intrării în Schengen”, a declarat Bozinovic jurnaliştilor la Luxemburg, unde participă la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

Situaţia securităţii s-a modificat în urma atacului mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului şi consecinţelor acestei operaţiuni, printre care atacurile teroriste din Franţa şi Belgia.

„Este un efect de domino, o introducere a soluţiilor temporare prevăzute de regulile Schengen. Iată de ce Italia a decis să introducă controale la frontiera slovenă şi Slovenia la frontierele cu Croaţia şi Ungaria”, a explicat ministrul croat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?