Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic în conflictul din Ucraina

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic în conflictul din Ucraina

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva trupelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), conform unui comunicat al Departamentului de Stat făcut public miercuri, notează AFP, scrie AGERPRES.

Departamentul de Stat FOTO: usembassy.gov

În plus, Rusia ar folosi agenţi anti-revolte ca „metodă de război în Ucraina, de asemenea încălcând convenţia”, potrivit comunicatului.

„Utilizarea acestor substanţe chimice nu este un incident izolat şi este probabil motivată de dorinţa forţelor ruse de a îndepărta forţele ucrainene din poziţii fortificate şi de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă”, a scris Departamentul de Stat.

Statele Unite au anunţat în paralel un nou val de sancţiuni vizând companii sau persoane ruse sau străine acuzate că au participat la efortul de război rusesc împotriva Ucrainei. Pe lângă companii ruseşti din domeniul apărării, precum şi entităţi chineze, aceste sancţiuni vizează mai multe unităţi de cercetare şi companii implicate în programele ruseşti de arme chimice şi biologice.

„Dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale în cadrul CIAC se înscrie în aceeaşi logică ca şi operaţiunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, precum şi ale lui Serghei şi Iulia Skripal cu agenţi neurotoxici de tip Noviciok”, a subliniat Departamentul de Stat.

Aleksei Navalnîi, fost opozant al preşedintelui Vladimir Putin, decedat pe 16 februarie, a fost victima unei otrăviri grave pe care a atribuit-o Kremlinului. Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia Skripal au fost otrăviţi în Regatul Unit în 2018.

Rusia susține că nu mai deţine arsenal chimic militar, dar ţara se confruntă cu presiuni pentru mai multă transparenţă cu privire la utilizarea armelor toxice de care este acuzată. Potrivit Institutelor americane de sănătate (NIH), cloropicrina este o substanţă chimică care a fost folosită atât ca agent de război, cât și pesticid şi, dacă este inhalată, prezintă un risc pentru sănătate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

4 Judecați voi...

5 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...