Statele Unite ale Americii numesc un nou ambasador în Arabia Saudită

Statele Unite ale Americii numesc un nou ambasador în Arabia Saudită

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi numirea fostului general John Abizaid în funcţia de ambasador al Arabiei Saudite, poziţie până acum vacantă în Administraţia Trump, informează miercuri AFP.

John Abizaid, 67 de ani, este fostul comandant al forţelor americane în Orientul Mijlociu. Acest fost general cu patru stele de origine libaneză vorbeşte curent araba şi a servit 34 de ani în armata americană. Când studia la Universitatea din Harvard, a scris un memoriu chiar despre Arabia Saudită.

Donald Trump a lăsat vacante mai multe posturi în administraţia lui, însă absenţa unui ambasador american la Riad a fost scoasă în evidenţă de criza diplomatică dintre Washington şi aliatul său tradiţional din Orientul Mijlociu, după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în 2 octombrie, la sediul consulatului saudit din Istanbul. După ce a afirmat iniţial că jurnalistul a părăsit rapid consulatul, apoi a susţinut că acesta a murit în timpul unei "cerţi", Riadul a evocat în final o "operaţiune neautorizată" de putere.

De atunci, tonul s-a înăsprit între SUA şi monarhia wahhabită, guvernul american exercitând presiuni asupra Riadului să elucideze această crimă. Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo l-a atenţionat duminică pe prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman că Washingtonul "va cere socoteală tuturor persoanelor implicate în uciderea lui Jamal Khashoggi".

Acest schimb a intervenit la două zile după anunţul SUA că forţele sale militare nu vor mai realimenta avioanele coaliţiei sub conducere saudită care luptă împotriva rebelilor houthi în Yemen.

Numirea lui John Abizaid mai trebuie să fie confirmată de Senatul american.

După retragerea sa, în 2007, el a declarat că "este posibil de trăit cu un Iran nuclear". Donald Trump este adeptul unei linii dure împotriva republicii şiite, mare adversar al Arabiei Saudite.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...