Statele Unite ale Americii sunt "partenerul nostru strategic, nu inamicul nostru", afirmă premierul turc

Statele Unite ale Americii sunt "partenerul nostru strategic, nu inamicul nostru", afirmă premierul turc

Statele Unite ale Americii sunt "partenerul nostru strategic, nu inamicul nostru", a declarat sâmbătă premierul turc Binali Yildirim, într-un moment în care relațiile între cele două țări sunt marcate de tensiuni după cererea Ankarei de extrădare din SUA a clericului Fetullah Gulen, pe care autoritățile turce îl acuză că s-ar afla în spatele tentativei de puci eșuate din 15 iulie, relatează AFP.

"Pot exista suișuri și coborâșuri între cele două țări", a declarat Yildirim în cadrul unei conferințe de presă, însă "trebuie să eliminăm ce deteriorează relațiile noastre", a spus el, referindu-se la clericul musulman exilat în SUA.

Ankara solicită cu insistență extrădarea "teroristului" Gulen, un fost imam în vârstă de 75 de ani, care s-a autoexilat în SUA în anul 1999 și care neagă cu fermitate orice implicare în tentativa de lovitură de stat din Turcia. Până în prezent Washingtonul a răspuns apelurilor Ankarei cu solicitarea de a furniza dovezi clare care să ateste implicarea lui Gulen în puciul de pe 15 iulie.

Chestiunea extrădării sale va face obiectul discuțiilor de săptămâna viitoare de la Ankara între vicepreședintele american Joe Biden, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și premierul Binali Yildirim. Biden este cel mai important oficial occidental care va efectua o vizită în Turcia după tentativa de stat eșuată condusă de o facțiune a armatei turce.

Totodată, Yildirim a confirmat venirea în Turcia a unei delegații tehnice americane luni, cu câteva zile înainte de vizita lui Biden.

"Sper că această procedură se va încheia în mod favorabil pentru ambele țări și că întrebările despre subiectul America ale opiniei publice turce se vor opri", a mai spus șeful guvernului turc.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori / Germania se pregătește să asigure transferul a 800.000 de militari ai alianței spre Est

2 Din 2020 și până în prezent, diferența dintre PIB-ul SUA și cel chinez s-a mărit de la aproximativ 5 trilioane de dolari la 10 trilioane de dolari în …

3 De ce nu au reușit românii să facă față turcilor în evul mediu. Motivele pentru care victoriile românești se terminau cu pierderea tronului

4 VIDEO Totul despre tentativa de asasinat asupra fostului președinte al SUA / Momentul filmat în care s-a tras asupra lui Donald Trump la un miting de ca…

5 Foarte interesante amănunte!