Statele Unite cred că crucişătorul Moskva a fost într-adevăr lovit de două rachete ucrainene

Statele Unite cred că crucişătorul Moskva a fost într-adevăr lovit de două rachete ucrainene

Statele Unite estimează acum că crucişătorul rus Moskva care s-a scufundat joi în Marea Neagră a fost într-adevăr lovit de două rachete ucrainene Neptun, a declarat vineri sub acoperirea anonimatului un responsabil american citat de Reuters.

Acelaşi oficial a mai spus că, tot conform evaluării Washingtonului, există victime în rândul echipajului crucişătorului, dar nu este clar numărul lor.

Conform versiunii Moscovei, un incendiu izbucnit la bord ar fi provocat o explozie în magazia de muniţii. Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră s-a scufundat apoi în timp ce era remorcată spre portul Sevastopol în condiţii de furtună.

Ca represalii, Rusia a atacat cu rachete în noaptea de joi spre vineri o fabrică de armament din apropierea capitalei Kiev unde sunt produse rachete anti-navă Neptun.

Doi responsabili americani au declarat postului CNN că Statele Unite nu cred că la bordul crucişătorului Moskva se aflau arme nucleare în momentul scufundării.

Întrucât aceasta era o navă destinată în principal apărării antiaeriene, amplasarea unor arme nucleare la bordul ei ar fi o mişcare deosebit de neobişnuită, explică unul dintre aceştia, adăugând că SUA monitorizează forţele militare ruse pentru a observa orice deplasare ieşită din comun a armelor nucleare şi deocamdată nu au fost remarcate astfel de mişcări.

Crucişătorul Moskva era echipată cu 16 rachete anti-navă Bazalt/Vulkan, cu rachete Fort (versiunea navală a rachetelor antiaeriene cu rază lungă de acţiune S-300), cu rachete antiaeriene cu rază scurtă Ossa, cu tunuri, torpile şi alte tipuri de rachete. Rachetele Bazalt/Vulkan pot fi dotate şi cu focoase nucleare.

Dat în exploatare la începutul anilor '80, crucişătorul Moskva s-a mai evidenţiat în războiul cu Georgia, în 2008, şi în 2015-2016 în cel din Siria şi a participat la începutul invaziei ruse în Ucraina la operaţiunea de ocupare a insulei Şerpilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...