Statele Unite, îngrijorate de cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord. La ce s-ar putea ajunge

Statele Unite, îngrijorate de cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord. La ce s-ar putea ajunge

Statele Unite și-au exprimat, miercuri, „îngrijorarea” cu privire la perspectivele cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord, în contextul întâlnirii din Rusia a liderilor celor două țări, informează AFP.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA FOTO Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat presei: „Suntem în mod evident îngrijorați de orice relație de apărare în plină dezvoltare între Coreea de Nord și Rusia.”

În același timp, Matthew Miller, omologul său de la Departamentul de Stat, și-a exprimat îngrijorarea față de orice formă de cooperare în domeniul sateliților, care ar putea încălca „mai multe rezoluții ale ONU.”

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, s-a întâlnit, miercuri, cu președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul unei vizite excepționale în Rusia, care a avut ca scop consolidarea legăturilor dintre cele două țări, în special în domeniul militar.

Putin a subliniat că vede „perspective” de cooperare militară cu Coreea de Nord, în ciuda sancțiunilor internaționale care vizează Phenianul, din cauza programelor sale nucleare și balistice în dezvoltare.

Administrația americană a avertizat că „nu va ezita” să impună sancțiuni, dacă va fi necesar, împotriva Coreei de Nord și a Rusiei. John Kirby a adăugat că „orice aranjament care ar întări capacitățile militare ale Coreei de Nord ar fi, cu siguranță, îngrijorător.”

Pentru Washington, apropierea Rusiei nu doar de Coreea de Nord, ci și de Iran, care furnizează Moscovei drone, este văzută ca o „mărturie a disperării Rusiei” în ceea ce privește războiul său din Ucraina.

Această dezvoltare a relațiilor în domeniul militar creează noi provocări în contextul tensiunilor globale actuale și reprezintă un subiect de preocupare pentru comunitatea internațională.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat