Statele Unite își vor dezafecta cel mai puternic focos nuclear

Statele Unite își vor dezafecta cel mai puternic focos nuclear

Statele Unite au decis să-și retragă din serviciu cel mai puternic focos nuclear și să abandoneze planurile pentru o rachetă de croazieră nucleară lansată de pe mare. Acest lucru este confirmat în noua versiune a Strategiei Naționale de Apărare a SUA, publicată joi de Pentagon.

Pentagonul. Foto: Arhiva Adevărul

Bomba gravitațională B83-1 va fi retrasă din cauza limitărilor crescânde ale capacității sale și a costurilor de întreținere crescânde. Pe termen scurt, vom folosi [alte] mijloace existente pentru a amenința țintele întărite și puternic îngropate. Departamentul de Apărare al SUA lucrează cu parteneri. în dialogul interagenții și ținând cont de conceptele existente, va dezvolta apoi un nou mijloc permanent pentru a învinge mai eficient astfel de ținte. În plus, vom anula programul de producție al unei rachete de croazieră nucleare lansate de pe mare", se arată în document.

Planurile de eliminare a bombei termonucleare B83-1 au fost anunțate de Administrația Națională pentru Securitate Nucleară a Departamentului pentru Energie al SUA cu cel puțin șase ani în urmă. După cum a remarcat Ernest Moniz, care era atunci secretarul american al Energiei, aceasta a fost „ultima armă de clasă megatone din arsenalul nuclear american”. Puterea bombei B83-1 este de până la 1,2 megatone. Spre comparație: puterea bombelor atomice aruncate de Statele Unite în 1945 pe Hiroshima și Nagasaki a fost de aproximativ 15, respectiv 25 de kilotone.

Planurile pentru crearea unei rachete de croazieră nucleare pe mare au fost considerate redundante de către departamentul militar al SUA. Strategia subliniază că „nu mai sunt necesare” având în vedere o serie de alte arme nucleare disponibile și dezvoltate de Washington.

Cu toate acestea, rămâne neclar cum va reacționa Congresul SUA la această decizie, mai ales dacă este avută în vedere de opoziție, respectiv de Partidul Republican la viitoarele alegeri intermediare din noiembrie. Actuala administrație americană, condusă de democratul Joe Biden, și-a semnalat recent intenția de a abandona programul de producție a rachetei menționate. Cu toate acestea, în favoarea continuării acestor evoluții, s-au exprimat anterior în mod public, un număr de lideri militari americani, inclusiv președintele Comitetului șefilor de stat major al forțelor armate americane, generalul Mark Milley.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, comentând joi planurile de anulare a programului, și-a exprimat încrederea că această decizie nu trimite Rusiei niciun semnal care ar putea fi perceput ca un semn de slăbiciune a Washingtonului. Moscova înțelege ce este arsenalul nuclear american

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro