Statele Unite nu au un prieten, un partener mai bun decât Germania, spune Blinken

Statele Unite nu au un prieten, un partener mai bun decât Germania, spune Blinken

Statele Unite nu au un prieten şi un partener mai bun decât Germania, a apreciat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Berlin, prima etapă a turneului său european, transmit AFP şi dpa.

'Cred că este just să spunem că Statele Unite nu au un partener mai bun, un prieten mai bun în lume decât Germania', a dat asigurări Blinken într-o declaraţie de presă alături de cancelarul Angela Merkel.

Afirmaţia sa, chiar dacă sună ca o politeţe diplomatică, pare să tranşeze cu poziţia tradiţională a Statelor Unite, care consideră în mod obişnuit Marea Britanie drept partenerul lor cel mai apropiat.

'Aceasta începe prin valori şi interese comune', precum şi printr-o 'convingere împărtăşită că toate provocările cu care ne confruntăm au un impact asupra vieţii oamenilor', a continuat el.

'Ştim şi suntem de acord în a spune că nicio ţară nu le poate depăşi singură', a subliniat Blinken, care se va mai deplasa în Franţa, Italia şi la Vatican.

La rândul său, Angela Merkel a insistat pe 'baza comună' a poziţiilor celor două state, mai ales în faţa Rusiei şi Chinei, 'dar şi a chestiunii de a şti ce alianţe putem construi'.

Ea a promis să 'continue aceste schimburi', ceea ce se va întâmpla cel târziu pe 15 iulie, când se va afla într-o vizită la Casa Albă.

Semn al unei relansări a relaţiilor lor după administraţia Trump, cele două puteri şi-au afişat voinţa de a depăşi în această vară diferendul legat de gazoductul Nord Stream 2.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...