Statele Unite se aşteaptă ca Macedonia să adere la NATO la jumătatea anului 2020, după schimbarea numelui

Statele Unite se aşteaptă ca Macedonia să adere la NATO la jumătatea anului 2020, după schimbarea numelui

Statele Unite se aşteaptă ca Macedonia să adere la NATO la jumătatea anului 2020, moment până la care acordul cu Grecia privind schimbarea numelui ar trebui să fie implementat pe deplin, în pofida eforturilor Rusiei de a submina acest proces, a declarat marţi Matthew Palmer, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru Afaceri europene şi eurasiatice, relatează Reuters.

'Nu cred că există vreun motiv să nu credem că Macedonia ar putea deveni cel de-al 30-lea membru al NATO peste 18 luni', a afirmat Matthew Palmer, într-un interviu acordat Reuters din capitala Bosniei, Sarajevo.

'Aceasta este o dată total realistă', a spus el, salutând acordul încheiat în iunie între Grecia şi Macedonia ca fiind 'cea mai importantă evoluţie' în eforturile depuse de ţările din vestul Balcanilor de a consolida legăturile cu UE şi NATO.

El a precizat că NATO a invitat deja Macedonia să se alăture Alianţei şi că procesul ar putea evolua rapid după implementarea pe deplin a acordului privind modificarea numelui, care trebuie ratificat de parlamentele Macedoniei şi Greciei.

Cu toate acestea, Matthew Palmer şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la 'influenţa malignă' a Rusiei atât în Macedonia cât şi în alte ţări din Balcanii de Vest - Bosnia, Serbia, Muntenegru, Albania şi Kosovo.

El a acuzat Rusia că încearcă să submineze guvernele şi instituţiile acestor ţări în efortul său de a opri progresul regiunii către integrarea în UE şi NATO. Moscova a respins aceste afirmaţii, acuzând la rândul său Occidentul de amestec în Balcanii de Vest.

'Nu este de datoria Rusiei să decidă ce poate sau nu să facă Macedonia în ceea ce priveşte asocierea cu instituţiile europene şi euro-atlantice', a spus Palmer, referindu-se la criticile ruse la adresa guvernului macedonean.

'Eforturile de a submina voinţa exprimată de poporul macedonean sunt destabilizatoare şi afectează pacea şi securitatea regională', a adăugat el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...