Statele Unite se aşteaptă ca Macedonia să adere la NATO la jumătatea anului 2020, după schimbarea numelui

Statele Unite se aşteaptă ca Macedonia să adere la NATO la jumătatea anului 2020, moment până la care acordul cu Grecia privind schimbarea numelui ar trebui să fie implementat pe deplin, în pofida eforturilor Rusiei de a submina acest proces, a declarat marţi Matthew Palmer, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru Afaceri europene şi eurasiatice, relatează Reuters.

'Nu cred că există vreun motiv să nu credem că Macedonia ar putea deveni cel de-al 30-lea membru al NATO peste 18 luni', a afirmat Matthew Palmer, într-un interviu acordat Reuters din capitala Bosniei, Sarajevo.

'Aceasta este o dată total realistă', a spus el, salutând acordul încheiat în iunie între Grecia şi Macedonia ca fiind 'cea mai importantă evoluţie' în eforturile depuse de ţările din vestul Balcanilor de a consolida legăturile cu UE şi NATO.

El a precizat că NATO a invitat deja Macedonia să se alăture Alianţei şi că procesul ar putea evolua rapid după implementarea pe deplin a acordului privind modificarea numelui, care trebuie ratificat de parlamentele Macedoniei şi Greciei.

Cu toate acestea, Matthew Palmer şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la 'influenţa malignă' a Rusiei atât în Macedonia cât şi în alte ţări din Balcanii de Vest - Bosnia, Serbia, Muntenegru, Albania şi Kosovo.

El a acuzat Rusia că încearcă să submineze guvernele şi instituţiile acestor ţări în efortul său de a opri progresul regiunii către integrarea în UE şi NATO. Moscova a respins aceste afirmaţii, acuzând la rândul său Occidentul de amestec în Balcanii de Vest.

'Nu este de datoria Rusiei să decidă ce poate sau nu să facă Macedonia în ceea ce priveşte asocierea cu instituţiile europene şi euro-atlantice', a spus Palmer, referindu-se la criticile ruse la adresa guvernului macedonean.

'Eforturile de a submina voinţa exprimată de poporul macedonean sunt destabilizatoare şi afectează pacea şi securitatea regională', a adăugat el.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Veste sinistră în presa americană: Regimul de la Beijing ar fi decis abandonarea orașului Wuhan! Oamenii…

2 VIDEO Veștile triste încep să se confirme! Conducerea Chinei a trimis 40 de incineratoare mobile în Wuhan

3 Cum arată sondajul cu care i-a păcălit Ciolacu pe pesediști în CEx

4 Informație / Probleme la CCR. Președintele, întâlnire de taină cu liberalii la Vila Lac

5 Document / Fraților, suntem luați de proști? Predoiu cere detaşarea la Ministerul Justiţiei a unei judecătoare c…

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume