Statele Unite și-au anunțat disponibilitatea de a furniza Kievului un sistem de apărare aeriană Iron Dome, la cerere

Statele Unite și-au anunțat disponibilitatea de a furniza Kievului un sistem de apărare aeriană Iron Dome, la cerere

În total, forțele terestre americane au la dispoziție două astfel de sisteme de apărare, a spus generalul locotenent Daniel Carbler.

Sistemul antirachetă, Iron Dome. Foto: Shutterstock

Statele Unite nu au transferat încă sisteme de apărare aeriană Iron Dome (Cupola de Fier) în Ucraina. Unul ar fi însă disponibil pentru expediere dacă este solicitat, a anunțat marți șeful Comandamentului pentru Apărare Spațială și Anti-Rachetă al Armatei SUA (USASMDC), generalul locotenent Daniel Carbler.

Armata are o baterie disponibilă pentru desfășurare la cerere”, a spus el la o audiere a Comisiei pentru Serviciile Armate, a Senatului. Potrivit acestuia, forțele terestre au la dispoziție două baterii Iron Dome, dar la una dintre ele se instalează echipamente noi, iar cea de-a doua este pregătită pentru un potențial transfer.

La audiere, secretarul adjunct al Apărării pentru Politica Spațială John Plumb a recunoscut că nu știe dacă astfel de sisteme au fost „oferite Ucrainei”.

În septembrie 2021, pe site-ul biroului președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, au apărut informații despre posibilitatea de a primi sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă Iron Dome din Statele Unite. Acest sistem, creat de compania israeliană de apărare Rafael în parteneriat cu firma americană Raytheon, s-a impus ca unul dintre cele mai eficiente mijloace de distrugere a rachetelor cu rază scurtă de acțiune. Cu toate acestea, Casa Albă nu a confirmat aceste date. La începutul lunii iunie 2022, ambasadorul ucrainean în Israel, Yevhen Korniychuk, a spus că Ucraina dorește să achiziționeze Iron Dome de la Israel.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!