Statele Unite şi-au anunţat intenţia de a utiliza linii de comunicaţie cu China în zilele următoare

Statele Unite şi-au anunţat intenţia de a utiliza linii de comunicaţie cu China în zilele următoare

Autorităţile americane vor folosi linii de comunicare cu China în zilele următoare, având în vedere situaţia din jurul Taiwanului, dar preşedintele american Joe Biden nu intenţionează încă să-l contacteze pe preşedintele chinez Xi Jinping, a declarat joi la un briefing pentru jurnalisti coordonatorul pentru comunicatii strategice al Consiliului National de Securitate (NSC) al Casei Albe, John Kirby.

"În ceea ce priveşte apelul telefonic cu preşedintele RPC, Xi Jinping, nu am nimic de spus despre programul preşedintelui [SUA]. Dacă la un moment dat preşedintele decide că un apel telefonic către preşedintele Xi [Jinping] ar fi potrivit. răspuns sau dacă ar aduce rezultatul dorit, atunci ar fi gata să o facă”, a spus Kirby. „Dacă apelul este mişcarea corectă, sunt sigur că preşedintele Biden o va face”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Ea s-a asigurat că liderului american „nu se teme să ridice telefonul şi să-l sune” pe omologul său chinez.

"Liniile de comunicare cu Beijing sunt încă deschise şi le folosim. Şi cred că veţi vedea şi asta în zilele următoare", a spus Kirby. El a amintit că Biden şi Xi Jinping au avut o conversaţie telefonică la sfârşitul lunii iulie, în special, pentru a „asigura deschiderea canalelor de comunicare”. Kirby a mai menţionat că „nimeni nu exclude posibilitatea unei întâlniri” între Biden şi Xi Jinping.

Relaţiile dintre autorităţile chineze continentale şi Taiwan au fost extrem de tensionate în ultimele zile din cauza vizitei preşedintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, pe insulă, marţi şi miercuri. China a avertizat în repetate rânduri partea americană că, dacă călătoria va avea loc, aceasta nu va rămâne fără consecinţe şi vor fi luate măsuri dure. Imediat după sosirea lui Pelosi la Taipei, Beijingul a anunţat desfăşurarea de exerciţii militare cu trageri reale în şase zone din apele insulei.

Taiwanul este guvernat de propria sa administraţie din 1949, când rămăşiţele forţelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) au fugit pe insulă după ce au fost înfrânte în războiul civil chinez. De atunci, Taipei a păstrat steagul şi alte atribute ale fostei Republici Chineze, care existau pe continent înainte de venirea comuniştilor la putere. Potrivit poziţiei oficiale a Beijingului, aceasta este una dintre provinciile RPC

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”