Statele Unite vor permite ca anumite tranzacţii cu bănci ruseşti să continue până pe 5 decembrie

Statele Unite vor permite ca anumite tranzacţii cu bănci ruseşti să continue până pe 5 decembrie

De asemenea, Biroul pentru controlul activelor străine al Departamentului Trezoreriei american a extins licenţele care autorizează tranzacţiile cu entităţi precum Banca Centrală a Rusiei, Sovcombank, Vnesheconombank şi altele.

Potrivit sursei citate, Washingtonul a interzis importurile de hidrocarburi ruse şi a impus sancţiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Totuşi, SUA au permis continuarea tranzacţiilor bancare legate de petrolul şi gazul rusesc trimis ţărilor europene, astfel încât ţările în cauză să aibă timp să se orienteze spre surse alternative de energie.

Aproximativ 40% din consumul de gaz din UE depinde de importurile din Rusia. La începutul acestei luni, blocul comunitar a decis un embargo parţial asupra petrolului şi gazului rus.

La începutul lunii martie, ambasadorii Uniunii Europene au convenit să interzică accesul a şapte bănci ruseşti la sistemul de plăţi SWIFT. Conform datelor Bloomberg, cele şapte bănci ruseşti sunt VTB Bank, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.RF.

De asemenea, la sfârşitul lunii mai, liderii europeni reuniţi la Bruxelles au convenit să elimine din sistemul SWIFT alte trei bănci ruseşti, printre care cea mai mare bancă, Sberbank.

Totuşi, principala bancă rusească a anunţat că excluderea sa din sistemul internaţional Swift, impusă de către Uniunea Europeană, va avea doar un efect limitat, în contextul în care grupul a fost afectat deja de alte sancţiuni care i-au fost impuse din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Lucrăm în mod normal. Principalele restricţii sunt deja în vigoare”, anunţa într-un comunicat Sberbank.

Conform datelor transmise atunci de AFP, banca rusă este vizată deja de sancţiuni dure impuse de către Statele Unite şi Regatul Unit. „Excluderea (Sberbank) din Swift nu schimbă cu nimic situaţia în privinţa reglementelor internaţionale”, insista banca rusească.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...