Statele Unite vor să mute arme nucleare în Marea Britanie, pentru prima dată în ultimii 15 ani

Statele Unite vor să mute arme nucleare în Marea Britanie, pentru prima dată în ultimii 15 ani

Conform unui raport, Washingtonul are de gând să mute arme nucleare în Marea Britanie pentru prima dată în ultimii 15 ani, ca urmare a amenințării crescânde din partea Rusiei. În baza inițiativei, focoasele nucleare, care sunt de trei ori mai puternice decât cunoscuta bombă de la Hiroshima, ar urma să ajungă la RAF Lakenheath din Suffolk, conform Telegraph, relatează The Guardian.

În Marea Britanie ar urma să ajungă arme nucleare, pentru prima dată în ultimii 15 ani. Foto: Arhivă

În trecut, Statele Unite au mai mutat arme nucleare la RAF Lakenheath, însă în anul 2008 au decis să le retragă, după ce pericolul reprezentat de Rusia în timpul Războiului Rece a scăzut. Conform unor documente ale Pentagonului, consultate de publicație, există contracte de achiziție pentru o nouă instalație la baza aeriană.

Rămâne o politică de lungă durată a Marii Britanii și a NATO de a nu confirma sau infirma prezența armelor nucleare într-o anumită locație”, a ținut să transmită un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

De curând, înalte personalități de pe ambele maluri ale Atlanticului au îndemnat Marea Britanie să fie pregătită în cazul unui eventual război între forțele NATO și Rusia. La începutul săptămânii, generalul Sir Patrick Sanders, liderul armatei britanice, a afirmat că efectivele sale de 74.000 de soldați trebuie să fie suplimentate cu minimum 45.000 de rezerviști și cetățeni astfel încât statul să fie pregătit pentru un posibil conflict.

Downing Street nu a fost de aceeași părere, anunțând în schimb că serviciul militar rămâne facultativ.

Carlos Del Toro, secretarul american al Marinei, a invitat Marea Britanie să „reevalueze" efectivele forțelor sale armate, ținând cont de „amenințările care există în prezent".

Downing Street a ținut să apere costurile guvernului britanic în domeniul apărării, spunând că Marea Britanie a fost „partenerul preferat" al Washingtonului în atacurile întreprinse împotriva rebelilor houthi din Marea Roșie , datorită „puterii sale militare".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat