„Stați acasă pe 9 mai!”

„Stați acasă pe 9 mai!”

Una dintre instituțiile de forță din Ucraina a făcut public un anunț care-i vizează pe rușii care intenționează să participe pe 9 mai la manifestările programate în fiecare an cu ocazia Zilei Victoriei.

Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR) sfătuiește publicul rus să stea departe de parada din 9 mai din Piața Roșie din Moscova unde va fi sărbătorită, ca în fiecare an, Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial și să evite apropierea de criminalii de război și echipamentele militare.

Autoritățile din două regiuni ruse învecinate cu Ucraina au decis anularea tradiționalei parade militare de la 9 mai „pentru a nu atrage loviturile inamicului” prin mari concentrări de trupe și echipament militar.

Parada de Ziua Victoriei a fost anulată în regiunile ruse Kursk și Belgorod, de la granița cu Ucraina, din motive se securitate, relatează Ukrainska Pravda, citând oficiali ai administrațiilor locale și presa rusă de stat.

Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, a declarat că parada a fost anulată la solicitarea centrului de operațiuni regionale care a întărit săptămâna trecută măsurile antitero.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a confirmat că a luat aceeași decizie. "Vă pot spune acum că nu va fi nicio paradă pentru a nu provoca inamicul cu un număr mare de vehicule și soldați în centrul Belgorodului", a spus el.

Fară marșul „Regimentului nemuritorilor”

Festivitățile dedicate zilei de 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria împotriva Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, nu vor include în acest an și parada „Regimentului nemuritorilor”, informează presa de stat rusă. Pretextul invocat oficial îl reprezintă „măsurile de securitate”, deși în realitate autoritățile ruse se tem că o astfel de paradă - la care participanții defilează cu portretele celor morți în război - ar putea reflecta inclusiv pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, conform experților militari britanici.

Pe data de 18 aprilie, deputata în Duma de Stat a Rusiei, Elena Țunaeva, membră a partidului Rusia Unită a lui Vladimir Putin, a declarat, citată de TASS, că anularea marșului a fost luată deoarece mai multe regiuni, inclusiv Crimeea, renunțaseră la festivitățile de 9 mai „din cauza riscurilor de securitate”.

Deputata rusă a invocat astfel „unitatea națională”, ca motiv pentru anularea defilării „Regimentului nemuritorilor” în restul Federației Ruse.

În analiza de sâmbătă a situației de pe frontul din Ucraina, ministerul britanic al Apărării a precizat că decizia de anulare a acestui marș are mai degrabă legătură cu numărul mare de pierderi suferite de armata rusă în acest război.

„În realitate, autoritățile (ruse) sunt extrem de îngrijorate că participanții la acest marș ar arăta numărul de pierderi suferite recent de Rusia”, se arată în analiza ministerului britanic.

Ridicată la rang de „cauză sacră” de Vladimir Putin, comemorarea Marelui Război Patriotic - așa cum numește Rusia cel de-al Doilea Război Mondial - nu se materializează doar prin impunătoarea paradă militară de 9 Mai din Piața Roșie. Începând din 2015, celebrarea victoriei asupra naziștilor este însoțită și de uriașă defilare a civililor, așa-numitul „Regiment nemuritor”. Este un marș-procesiune în timpul căruia cei de azi defilează cu portretele celor morți în război - părinți sau bunici.

Fără show aviatic și doar un singur oaspete de rang inalt

Kremlinul a anunțat, marți, 26 aprilie, că un singur președinte a acceptat invitația lui Vladimir Putin de a lua parte la Parada Victoriei, sărbătorită în fiecare an printr-o paradă militară în Piața Roșie din Moscova, pe 9 mai. Anul acesta va lipsi și show-ul aviatic, avioanele fiind mobilizate pe frontul din ucrainean.

În acest an, Vladimir Putin pare că a fost părăsit chiar și de liderii ale căror țări pe care le conduc care fac parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, alături de observatori din alte cinci state, printre care Serbia, Siria și Uzbekistan.

Însă, nu este și cazul președintelui Kârgâzstanului, Sadîr Japarov, care a acceptat invitația și, astfel, va fi singurul președinte care va lua parte alături de omologul său rus la celebra paradă militară din Moscova.

„Nu au existat invitații speciale în acest an - nu este o aniversare importantă. În ajunul zilei de 9 mai din acest an, președintele Japarov al Kârgâzstanului va efectua o vizită în Rusia și, fiind aici cu o zi înainte, a decis să rămână la paradă și să împărtășească mândria noastră cu ocazia Zilei Victoriei”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit Ukrainska Pravda.

De asemenea, Peskov a adăugat că, de Ziua Victoriei, Vladimir Putin va ține "cu siguranță un discurs" în timpul paradei.

Kievul planificase o serie de atacuri adânc în teritoriul Rusiei în februarie

În februarie, cu doar câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei din Ucraina, oficialii de la Kiev se pregăteau să organizeze o serie de atacuri pe teritoriul Rusiei. Generalul Kirilo Budanov, șeful direcției de informații militare a țării (GUR), îi ordonase unuia dintre ofițerii săi „să se pregătească pentru lovituri în masă pe 24 februarie, cu tot ce avea HUR”, potrivit unui raport clasificat al Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA). Oficialii au luat în calcul chiar și un atac pe apă, în orașul port Novorossisk, de la Marea Neagră, o operațiune în mare parte simbolică, care ar fi demonstrat totuși capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul teritoriului inamic.

La Washington, oficialii monitorizau însă în secret planurile ucrainenilor. Și asta pentru că Casa Albă s-a temut întotdeauna că astfel de atacuri în interiorul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Atacurile nu au mai avut loc însă. Pe 22 februarie, cu două zile înainte de aniversare, CIA a distribuit un nou raport clasificat, care preciza că GUR „a fost de acord, la cererea Washingtonului, să amâne loviturile”, scrie Washington Post.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”