Stațiunea mexicană Acapulco, devastată de jafuri după ce a fost lovită de uraganul Otis. Oamenii nu mai au ce mânca

Stațiunea mexicană Acapulco, devastată de jafuri după ce a fost lovită de uraganul Otis. Oamenii nu mai au ce mânca

Jafurile au făcut ravagii în orașul mexican Acapulco, după ce stațiunea emblematică de pe plajă a fost lovită săptămâna aceasta de uraganul Otis, o furtună record care a ucis cel puțin 27 de persoane și a lăsat mii de locuitori care se luptă pentru a obține alimente și apă.

Stațiunea Acapulco a fost devastată de uraganul Otis FOTO Profimedia

Otis a lovit Acapulco cu vânturi de 165 de mile pe oră (266 km pe oră) la începutul zilei de miercuri, inundând orașul, smulgând acoperișurile caselor, magazinelor și hotelurilor, scufundând vehicule și întrerupând comunicațiile, precum și legăturile rutiere și aeriene, scrie reuters.com.

Costul devastării lăsate de furtuna de categoria 5 a fost estimat la miliarde de dolari, iar peste 8.000 de membri ai forțelor armate au fost trimiși pentru a ajuta la refacerea portului afectat.

"În acest moment, banii nu ne sunt de folos pentru că nu avem ce cumpăra, totul a fost jefuit", a declarat Rodolfo Villagomez, în vârstă de 57 de ani, locuitor din Acapulco, după ce Otis a sfâșiat orașul. "A fost un haos total. Îl puteai auzi aici șuierând ca un taur".

Joi seară, oamenii au luat din magazine bunuri, inclusiv alimente, apă și hârtie igienică. "Am venit să luăm mâncare, pentru că nu avem", a declarat o femeie pentru Reuters.

Un material video al Reuters a arătat oameni care transportau cutii dintr-un supermarket distrus și încărcau mașini. În interior, rafturile erau goale.

"Au existat acte de jaf în unele locuri, pentru că a fost o situație de urgență", a declarat vineri președintele Andres Manuel Lopez Obrador, îndemnând locuitorii să nu profite de situație.

În altă parte, resturile menajere erau împrăștiate printre șezlonguri distruse și copaci zdrențuiți în fața caselor distruse.

În cadrul unei conferințe de presă obișnuite, Lopez Obrador a declarat că guvernul va ajuta oamenii din orașul de aproape 900.000 de locuitori din statul sudic Guerrero, unul dintre cele mai sărace din Mexic.

Însă mulți locuitori au spus că ajutorul a fost insuficient.

"Toate magazinele sunt închise sau distruse", a declarat Raul Busto Ramirez, în vârstă de 76 de ani, un inginer care lucrează la aeroportul din Acapulco. El a dat vina pe jafuri pentru lipsuri și a spus că bancomatele au fost scoase din funcțiune , lăsându-i pe oameni fără bani.

Guvernul a publicat puține informații despre morți și răniți, spunând doar că patru persoane sunt, de asemenea, date dispărute. Unii oficiali își exprimă în privat îngrijorarea că numărul morților va crește.

Letitia Murphy a declarat că a început să se îngrijoreze când a pierdut contactul cu fostul ei soț și tatăl celor doi copii ai ei, britanicul Neil Marshall, în vârstă de 59 de ani, care se afla în Acapulco când a lovit Otis.

Murphy a spus că a aflat de pe rețelele de socializare că acesta a murit după ce rezidenții i-au descoperit cadavrul în apropiere de locul unde era cazat.

"Nici măcar nu putem obține informații despre el", a declarat ea pentru Reuters prin telefon. "Este oribil că nu știm ce să facem".

Guvernele mexican și britanic nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Un alt front meteorologic care ar putea produce mai multe ploi abundente este așteptat să prindă putere în largul Americii Centrale în zilele următoare, deplasându-se din nou spre sudul Mexicului.

Autoritățile mexicane au declarat că Otis a fost cea mai puternică furtună care a lovit vreodată coasta mexicană a Pacificului. Aceasta i-a luat prin surprindere pe meteorologi, căpătând putere cu o viteză neașteptată înainte de a ajunge la țărm și a depășit previziunile inițiale.

Cu toate acestea, Lopez Obrador a declarat: "Am fost norocoși".

"Natura, creatorul ne-a protejat, chiar și cu furia uraganului", a adăugat el. "Sunt multe pagube materiale, dar din fericire nu înregistrăm prea mulți morți".

Pentru a evacua turiștii, un pod aerian între Acapulco și Mexico City era în curs de amenajare vineri, după ce autoritățile au reușit să repună în funcțiune aeroportul afectat al orașului.

Guvernul nu a estimat încă costul Otis, dar Enki Research, care urmărește furtunile tropicale și modelează costul pagubelor provocate de acestea, a estimat că acesta se va "apropia probabil de 15 miliarde de dolari". Lopez Obrador a îndemnat companiile de asigurări să accelereze plățile.

Guvernele au trimis mesaje de solidaritate Mexicului, iar Papa Francisc și-a exprimat vineri condoleanțele.

Președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat condoleanțele pentru victimele uraganului într-o scurtă declarație vineri seară, promițând "sprijin deplin" guvernului mexican, precum și ajutor pentru a se asigura că cetățenii americani din zonă sunt în siguranță.

Compania de stat de electricitate CFE a declarat vineri că a restabilit 50% din serviciul de electricitate în Guerrero, iar compania mexicană de telecomunicații America Movil a restabilit aproape 60% din serviciile de telefonie mobilă.

Jeff, un canadian în vârstă de 65 de ani din Acapulco, a declarat că a rămas blocat în oraș și se îngrijorează cum va supraviețui în următoarele zile, deoarece "toate magazinele au fost jefuite".

"Dezastrul de aici este de necrezut", a spus el. "Nu vedem că nu se întâmplă nimic în afară de oamenii care încearcă să scotocească tot ce pot pentru a supraviețui în următoarele două săptămâni sau luni".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat