Stațiunea montană Parâng are o nouă șosea alpină. Drumul abia inaugurat va rămâne închis iarna FOTO

Stațiunea montană Parâng are o nouă șosea alpină. Drumul abia inaugurat va rămâne închis iarna FOTO

O nouă șosea alpină, construită în stațiunea montană Parâng din Hunedoara, a fost inaugurată, însă, la fel ca și celălalt tronson rutier din stațiune, nu va putea fi folosită în timpul iernii.

Stațiunea montană Parâng. FOTO: Consiliul Județean Hunedoara.

Autoritățile din Hunedoara au inaugurat a doua bucată de șosea construită în stațiunea montană Parâng. Noul drum asfaltat, de 800 de metri (foto), pornește din centralul stațiunii aflată la cota 1.600 de metri și urcă, printre cabane și pensiuni, până în vecinătatea stației de sosire a vechiului telescaun și a fostului complex sportiv IEFS, aflate la cota 1.740 de metri.

De aici, un drum pietruit mai urcă câteva zeci de metri spre zona alpină și deservește cabanele ridicate aici, fiind continuat de potecile care urcă spre crestele masivului, unele aflate la peste 2.500 de metri altitudine.

Noul drum alpin în Parâng completează traseul șoselei construite în perioada 2018 – 2021 în stațiunea montană Parâng , printr-o investiție de circa 18 milioane de lei, finanțată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Drumul Judeţean 709 F, modernizat în ultimii ani pe o distanță de circa 4,5 kilometri, leagă zona cabanelor de la poalele masivului Parâng de staţiile de coborâre ale celor două telescaune din stațiune.

Drumul alpin construit în toamna anului 2023 a costat peste două milioane de lei și a fost prezentat de Consiliul Județean Hunedoara ca fiind o investiție importantă.

Pentru confortul cetățenilor, al celor care au cabane aici și al iubitorilor de munte, Consiliul Județean Hunedoara a realizat, iată, o investiție util”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Însă la fel ca și cealaltă porțiune de drum modernizată recent în stațiunea montană Parâng, șoseaua de 4,5 kilometri care urcă în centrul stațiunii, nici acest tronson nu va putea fi folosit iarna. Turiștii vor mai putea circula cu mașinile pe el doar câteva săptămâni în acest an.

Aproape 30 de drumuri montane și nemodernizate din județul Hunedoara, printre care și cele din Parâng sunt închise circulației rutiere, în fiecare an, începând din 1 noiembrie, până în luna martie a anului următor, din motive de siguranță.

Autoritățile arată că ânchiderea temporară a circulaţiei rutiere pe unele sectoare de drumuri judeţene, pe perioada iernii, se impune deoarece ele devin aproape impracticabile, odată cu căderile abundente de zăpadă şi există riscul producerii unor avalanșe de zăpadă de pe versanţii muntoşi, astfel încât traficul rutier nu se poate desfășura fluent şi în condiţii de siguranţă a circulaţiei.

Pe alte rute, îmbrăcămintea drumurilor este din pământ cu şanţurile colmatate, având zone cu declivităţi mari şi cu versanţi înalţi, instabili şi neprotejaţi.

Munții Parâng – un loc ideal al excursioniștilor

Masivul Parâng, mărginit de râurile Olt, Jiu şi Strei, cuprinde în întinderea sa de peste 5.300 de kilometri pătraţi munţii Parâng, Căpăţânii, Lotrului, Cindrei şi Şureanu, aflaţi pe raza judeţelor Hunedoara, Gorj şi Vâlcea.

Lanţul muntos impresionează prin crestele sale care ating înălțimi de peste 2.500 de metri, prin cele peste 20 de lacuri glaciare, prin cascadele, peşterile, cheile, pădurile şi râurile sale.

Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri, iar alte trei creste (Gemănarea, Stoiniţa şi Cârja) depăşesc 2.400 de metri. Alte 15 vârfuri au şi ele peste 2.300 de metri. Cele mai cunoscute lacuri glaciare din Parâng sunt Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat. De asemenea, Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice ale masivului, fiind declarată monument al naturii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat