Statuete reprezentând Nașterea Domnului, descoperite în Pompei. Ar fi fost folosite în ritualuri păgâne

Statuete reprezentând Nașterea Domnului, descoperite în Pompei. Ar fi fost folosite în ritualuri păgâne

Treisprezece statuete care par să reprezinte Nașterea lui Iisus au fost descoperite printre ruinele orașului Pompei, o descoperire ce oferă dovezi cu privire la tradițiile rituale păgâne din această veche așezare romană.

Statuete creștine descoperite în Pompei FOTO Parcul arheologic Pompei

Sculpturile din teracotă au fost găsite într-o poziție verticală, probabil pe o raft în holul unei case, în cadrul unor săpături recente în parcul arheologic din sudul Italiei, potrivit Guardian .

Arheologii de la Pompei au declarat într-un comunicat că ieslele de Crăciun nu făceau parte evidentă din tradiția orașului păgân, distrus de erupția vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr., dar cred că relicvele au fost utilizate în cadrul unui ritual păgân, dat fiind modul în care au fost aranjate. Unele dintre piese, care includ forme umane, par să aducă un omagiu mitului cultei zeiței Cybele și iubirii sale tragice, Attis.

Alte sculpturi înfățișează capul unui cocoș, o migdală, o nucă și o con de pin. Holul în care au fost descoperite acestea conținea și decorații pe pereți. Statuetele au fost găsite în apropierea Casei Leda și Lebăda, denumire luată de la o frescă senzuală care ilustrează mitul grec, descoperit într-o cameră în 2019. Lucrări de săpături și restaurare au loc în prezent în acest „domus”, presupus a aparține unui comerciant bogat care dorea să reflecte nivelul său înalt de cultură prin decorarea casei cu fresce inspirate din mitologie.

Ruinele Pompeiului, descoperite în secolul al XVI-lea, continuă să ofere noi perspective asupra vieții în acest oraș antic.

Mai devreme în acest an, a fost descoperită o brutărie îngustă în care sclavii erau închiși și exploatați, parte a unei case care a ieșit la iveală în timpul săpăturilor în zona Regio IX a parcului arheologic. Rămășițele a trei victime ale Vezuviului au fost găsite într-una dintre camerele brutăriei.

În mai, rămășițele a două persoane presupuse a fi fost ucise de un cutremur care a însoțit erupția vulcanului au fost descoperite în timpul săpăturilor la Insula dei Casti Amanti, sau Insula Iubitorilor Credincioși, o zonă a Pompeiului formată dintr-un grup de case și o brutărie. Scheletele sunt considerate a fi ale a doi bărbați de vârstă mijlocie.

În iunie, a fost găsită o frescă impresionantă, asemănătoare cu o pizza, pe un perete din ceea ce se crede că a fost holul unei case cu o brutărie în anexa sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”