Statuia împărătesei Ecaterina cea Mare din Odesa va fi îndepărtată, după ce a fost stropită cu vopsea roșie de cel puțin două ori

Statuia împărătesei Ecaterina cea Mare din Odesa va fi îndepărtată, după ce a fost stropită cu vopsea roșie de cel puțin două ori

Consiliul municipal din portul ucrainean Odesa la Marea Neagră a votat pentru dezmembrarea şi relocarea unui monument al împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei, care fusese stropit cu vopsea roşie de cel puţin două ori, relatează Reuters .

Statuia este cunoscută și ca Monumentul Fondatorilor Odesei Foto: Twitter/ @chemodanov_di

Statuia „fondatorului orașului”, care este amplasată într-o piaţă centrală, a fost vandalizată în mod repetat de la invazia Ucrainei din 24 februarie care i-a determinat pe mulţi ucraineni să respingă legăturile istorice ale ţării lor cu Moscova.

O mică majoritate a locuitorilor din Odesa votaseră deja - într-un sondaj online organizat de autoritățile orașului - pentru îndepărtarea statuii Ecaterinei cea Mare, care a fost împărăteasa Rusiei între 1762 și 1796.

Mai multe petiții au fost transmise, de asemenea, președintelui Volodimyr Zelenskii, cerând îndepărtarea statuii, dar numai autoritățile locale erau împuternicite legal să ia decizia

Statuia, care este cunoscută oficial sub numele de Monumentul Fondatorilor Odesei va fi mutată temporar într-un spațiu de depozitare și dusă apoi într-un muzeu, a informat publicația Suspilne.

Fondat de Ecaterina cea Mare la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Odesa a fost un oraș strategic pentru Rusia Imperială și Uniunea Sovietică, dar a fost cunoscut mult timp ca un amestec cultural.

De când Ucraina și-a câștigat independența în 1991, portul său era ca o parte importantă a economiei ucrainene, dar a fost lovit în mod repetat în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Ridicată pentru prima dată în 1900, statuia Ecaterinei cea Mare a fost demontată în 1920 sub dominația sovietică, dar restaurată de autoritățile ucrainene în 2007.

De la invazia Moscovei, autoritățile ucrainene au îndepărtat monumentele asociate cu Rusia și au redenumit unele străzi, în cadrul unui proces de „derusificare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...