Statuile nud din Muzeul Capitoliului au fost ascunse după paravane de privirile președintelui iranian

Statuile nud din Muzeul Capitoliului au fost ascunse după paravane de privirile președintelui iranian

În cadrul vizitei de luni seară a președintelui iranian Hassan Rouhani la Muzeul Capitoliului din Roma, statuile nud au fost ascunse după paravane, ceea ce a declanșat o polemică în Italia, transmite marți AFP. Potrivit cotidianului Corriere della Sera, care citează surse din delegația iraniană, statuile reprezentând-o pe Venus și alte nuduri nu au obținut aprobarea unei inspecții prealabile, iar primăria din Roma a acceptat să le ascundă.

Primindu-și luni invitatul la Roma, unde au fost semnate acorduri de miliarde de dolari, premierul italian Matteo Renzi a pus accentul pe bogăția istorică din cele două țări, susținând că ele au în comun faptul că sunt "două superputeri ale frumuseții și culturii".

În afară de faptul că au acoperit statuile, autoritățile italiene au acceptat să elimine vinul din protocol în timpul unui dejun cu președintele Republicii, Sergio Matterella, și al unei cine cu premierul Matteo Renzi.

Partidul anti-euro și anti-imigranți Liga Nordului a denunțat "al nu-știu-câtelea act de supunere în fața unei culturi care nu ne aparține...Guvernului pare a-i fi rușine de rădăcinile noastre și de istoria noastră...Oare trebuie să punem un hijab și pe operele de artă în numele integrării?", s-a întrebat retoric Liga Nordului.

Această indignare i-a făcut să zâmbească pe Radicali: "În luna iunie a anului trecut (și nu în secolul trecut), acum doar șapte luni, tot din respect, afișele expoziției (pictoriței poloneze art deco — n.r.) Tamarei de Lempicka au fost acoperite cu ocazia vizitei papei în orașul nostru laic (dacă se poate spune așa) Torino. Nimeni nu s-a scandalizat atunci", au spus ei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...