Statul american Utah, pe cale să reactualizeze plutonul de execuție

Statul american Utah, pe cale să reactualizeze plutonul de execuție

Statul american Utah, situat în sud-vestul țării, ar putea deveni singurul din SUA care recurge din nou la plutonul de execuție pentru a aplica pedeapsa capitală în cazul condamnaților la moarte după ce senatorii săi au aprobat marți un proiect de lege în acest sens, relatează AFP.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senatul acestui stat cu 18 voturi pentru și 10 împotrivă, iar dacă va fi ratificat de guvernatorul Gary Herbert, autoritățile vor recurge la plutoane de execuție în cazul în care produsele necesare injecțiilor letale utilizate de obicei pentru condamnați vor fi indisponibile, așa cum a fost situația recent în mai multe state americane.

Gary Herbert, un republican, nu a spus încă dacă intenționează sau nu să semneze proiectul de lege inițiat de alt republican, Paul Ray.

Potrivit autorului, plutoanele de execuție oferă o alternativă umană și rapidă injecțiilor letale.

Curtea Supremă a SUA urmează să se pronunțe luna viitoare asupra constituționalității acestor injecții, mijlocul cel mai utilizat pentru executarea condamnaților la moarte în țară, care suscită în ultimul timp tot mai multe controverse.

În 2008, Curtea a considerat că ele erau constituționale, dar, de atunci penuria de produse necesare injecțiilor celor mai curent utilizate i-au determinat pe unii responsabili să recurgă la combinații experimentale de substanțe letale care au provocat aparent agonii dureroase și lente în cursul recentelor execuții, în special, în statul Oklahoma din sudul țării. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990