Statul Islamic a pierdut 12% din teritoriu în 2016 și a suferit o scădere dramatică a veniturilor (raport)

Statul Islamic a pierdut 12% din teritoriu în 2016 și a suferit o scădere dramatică a veniturilor (raport)

Organizația jihadistă Stat Islamic (SI) a pierdut, în primele șase luni ale anului, 12% din teritoriul pe care îl controla, și a suferit o scădere dramatică a veniturilor, potrivit unei analize publicate duminică de compania de informații și analize globale IHS, transmite DPA.

Conform sursei citate, SI mai controlează în prezent 68.300 kmp în Siria și Irak, din cele 90.000 kmp la începutul lui 2015.

Statul Islamic a pierdut recent teren în fața forțelor kurde în nordul Siriei, a trupelor guvernamentale siriene în zona deșertică din centrul țării, și în favoarea forțelor de securitate irakiene la vest și nord de Bagdad.

În plus, veniturile lunare ale jihadiștilor s-au redus de la circa 80 milioane de dolari la mijlocul lui 2015 la 56 milioane în martie 2016, IHS estimând de atunci o diminuare suplimentară cu circa 35%.

'Combinată cu înfrângerile militare pe teren, această situație are un impact asupra coeziunii interne a grupării, așa cum o arată creșterea marcantă a numărului de dezertări începând din ianuarie 2016', a comentat analistul Ludovico Carlino, de la IHS.

Același raport notează că ofensiva actuală a forțelor conduse de kurzi la Minbij, în nordul Siriei, constituie o amenințare majoră pentru Raqqa, capitala de facto a SI, și pentru capacitatea organizației de a acționa ca un stat, un factor-cheie în propaganda grupării.

'Capturarea probabilă (a Minbij) de către Forțele Democratice Siriene sprijinite de SUA ar avea un impact major asupra capacității SI de a aproviziona Raqqa și, prin extensie, restul teritoriului cu noi recruți și provizii, subminându-i capacitatea de a guverna', a arătat analistul principal Columb Strack de la IHS

.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalist de investigații: Andreea Moldovan este în conexiune cu unul dintre cele mai mari holdinguri farma di…

2 Așa o fi?

3 Ar fi bomba anului, Gâdea și Ciuvică și-ar face seppuku în direct! / O va propune USR-PLUS pe Camelia Bogdan pen…

4 DNA l-a trimis în judecată pe europarlamentarul PSD Claudiu Manda, „Olguțul”

5 Așa o fi?