Statul Islamic şi-a păstrat în întregime capacităţile, în pofida morţii lui Baghdadi (raport american)

Statul Islamic şi-a păstrat în întregime capacităţile, în pofida morţii lui Baghdadi (raport american)

Gruparea Statul Islamic şi-a păstrat toate capacităţile în pofida morţii şefului său Abu Bakr al-Baghdadi, indică marţi un raport al unui organism american independent care avertizează că o plecare a forţelor americane din Irak ar duce "probabil" la o revenire a organizaţiei jihadiste, relatează AFP.

Moartea liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi pe 27 octombrie, în urma unui raid american în nord-vestul Siriei, nu a avut impact asupra grupării jihadiste, notează raportul biroului Inspectorului general al Pentagonului, un organism independent însărcinat cu anchetele interne.

Citând informaţii furnizate de agenţia de informaţii militare a Departamentului Apărării (DIA) şi de comandamentul central american (Centcom), care răspunde de forţele americane în Irak şi Siria, Inspectorul general notează că SI "şi-a păstrat coeziunea, cu o structură de comandă şi de control intactă, reţele urbane clandestine şi o prezenţă a insurgenţilor în majoritatea zonelor rurale din Siria".

"Şi Centcom, şi DIA au ajuns la concluzia că moartea lui Baghdadi nu a dus la o degradare imediată a capacităţilor SI", precizează documentul.

În Irak, forţele americane şi-au suspendat operaţiunile împotriva SI după raidul aerian de pe 3 ianuarie, de la Bagdad, în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, om-cheie al influenţei Iranului în Orientul Mijlociu, pentru a se focaliza asupra apărării instalaţiilor şi a trupelor americane desfăşurate în ţară.

În pofida unui vot al parlamentului irakian care a cerut o retragere a forţelor americane din Irak şi a dorinţei exprimate de unii membri ai guvernului de la Bagdad, Washingtonul a refuzat să-şi retragă trupele din Irak şi forţele irakiene şi-au reluat la sfârşitul lui ianuarie operaţiunile alături de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de SUA.

Raportul Inspectorului general consideră "puţin clar" impactul acestei pauze asupra SI şi subliniază că reluarea operaţiunilor comune nu garantează menţinerea prezenţei militare a SUA în Irak.

Însă "fără o prezenţă militară americană, o revenire a SI este probabilă", adaugă raportul, citând o analiză a DIA.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”