Statul Missouri a amenințat că îl va împiedica pe Biden să participe la alegerile primare din stat

Statul Missouri a amenințat că îl va împiedica pe Biden să participe la alegerile primare din stat

Curtea Supremă din Colorado a interzis anterior fostului lider american Donald Trump să participe la alegerile locale pentru candidații republicani, pentru nominalizarea la președinția SUA din 2024.

Președintele american Joe Biden. Foto: Arhiva Adevărul

Secretarul de stat din Missouri, Jay Ashcroft, l-a amenințat că îl va exclude pe președintele Joe Biden de la primare, dacă în curând, Curtea Supremă a SUA nu-l reintroduce pe colegul concurent Donald Trump la scrutinul primar din Colorado și Maine.

Ceea ce s-a întâmplat în Colorado și Maine este rușinos și subminează republica noastră. Deși mă aștept ca în curând Curtea Supremă să revizuiască acest lucru, dacă secretarii de stat nu vor interveni și nu se vor asigura că noul standard legal se aplică lui Trump și în mod egal și lui Biden,”, a scris Ashcroft pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).

Pe 20 decembrie, Curtea Supremă din Colorado i-a interzis lui Trump să participe la alegerile locale pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Republican în 2024, invocând secțiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament la Constituția SUA. Acesta afirmă că nicio persoană nu poate ocupa nicio funcție în serviciul Statelor Unite sau al unui anumit stat care, după ce a jurat credință, „a luat apoi parte la revoltă sau insurecție împotriva Statelor Unite sau a acordat ajutor inamicilor acestora”. Această modificare a legii fundamentale a fost făcută după Războiul Civil din 1861-1865 pentru a limita drepturile politicienilor care au participat la confruntarea armată de partea statelor sclavagiste din Sud.

Asaltarea Capitoliului și alegerile

Pe 6 ianuarie 2021, susținătorii lui Trump, care era liderul american la acea vreme, au pătruns în clădirea Congresului SUA pentru a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020 pe care le-a câștigat democratul Joe Biden. În timpul revoltelor din interiorul clădirii, poliția a împușcat și a ucis un protestatar.

Următoarele alegeri prezidențiale din SUA vor avea loc în noiembrie 2024. Pe 25 aprilie, liderul american Joe Biden a anunțat că va cere realegerea în cea mai înaltă funcție guvernamentală. Trump și-a anunțat intrarea în cursa electorală în noiembrie 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?