Statul român și Ku Klux Klanul din Ditrău

Statul român și Ku Klux Klanul din Ditrău

„Nu vrem să mâncăm pâine frământată de mâinile lor”. „Nu vrem aici țigani și negri, să fie clar”. „Comunitatea noastră nu acceptă să vină oameni din afară, mai ales cu piele de culoare”. Doar trei citate din clasicii consacrați deja cetățeni români ai comunei Ditrău, devenită brusc un pol al intoleranței rasiste pe planetă, scrie jurnalista Adriana Duțulescu pe  Digi24.ro

Azi s-a ținut o rugăciune la Ditrău, și rugăciunea cetățenilor a fost ascultată. Patronul brutăriei și-a cerut scuze că a îndrăznit să aducă doi brutari cu mâini negre să frământe pâinea albă pe care o mănâncă puritanii săi concetățeni. Și a anunțat că îi va muta în procesul de producție, adică nu vor mai fi brutari, ci probabil vor trece la munca de jos, să care cu spatele sau să dea cu mătura. Nu poate să îi concedieze, că cei doi singalezi sunt angajați legal, cu acte la vedere, cu taxe și impozite plătite statului, dar nu îi va mai plăti să fie brutari ci ceva ce merită pielea lor neagră, pentru că nu se califică prin rasă să atingă pâinea sfântă a celor din Ditrău. 

Cei care au închiriat în Ditrău locuințe pentru brutarii din Sri Lanka au fost amenințați de vecini și i-au dat afară. Au fost mutați la gazdă în satul vecin dar și gazdele de aici au fost amenințate așa că au fost mutați în a treia localitate, mai îndepărtată. 

O situație complet aberantă, de noaptea minții, demnă de povești cu Ku Klux Klan, de anii 60 în sudul Americii când cetățenii de culoare nu aveau voie să meargă la școlile albilor, erau obligați să folosească wc-uri separate și să se așeze în autobuz doar pe locurile din spate, alocate special pentru ei. 

Ce o fi în mintea celor doi singalezi, care au plecat din țara lor sufocată de sărăcie și de corupție să muncească în civilizata Uniune Europeană, unde drepturile la muncă și la o viață mai bună sunt literă de lege? 

Dacă ar fi căutat pe Google înainte să se urce în avion, s-ar fi gândit poate de două ori. Ar fi trebuit să întrebe roboții Google ce a facut vreodată Statul român pentru civilizarea poporului, pentru scoaterea lui din Evul Mediu, pentru respectarea legilor, pentru protejarea drepturilor fundamentale la muncă, libertate, fericire. 

Pentru că unde este Statul român în răscoala de Ev Mediu de la Ditrău? Nicăieri. 

Primarul, autoritatea de proximitate, s-a arătat în toate momentele crizei în pragul leșinului. Are alegeri anul acesta și nu poate să se pună rău cu oamenii, să nu îl mai voteze. 

Poliția? Care ar fi trebuit să se autosesizeze pentru amenințările primite de cei doi singalezi și de gazdele lor? UDMR care a tăcut mâlc, pentru că nu se poate pune nici ea de-a curmezișul discursului urii alimentat cu bani mulți de guvernul de la Budapesta, pe de o parte, și pe de altă parte pentru că și UDMR este în campanie electorală anul ăsta și nu poate să riște să își supere electoratul? 

A propos, din toate reportajele făcute de presă în Ditrău se vede că cei mai mulți dintre oamenii de acolo nu știu o boabă din limba oficială a statului în care trăiesc, plângându-se în maghiară că și ei vor job-uri mai bine plătite, fără să se gândească însă că dacă ar fi învățat limba română, poate și-ar fi găsit de lucru pe bani mai mulți în altă zonă din țară, așa cum se întâmplă firesc în economia liberă. 

Iar de la București, a reacționat cineva? Nu, pentru că „maghiarimea” e tratată ca fiind problema UDMR. Nu ne băgăm noi, e treaba lor. Nu îi supărăm pe cei de la UDMR, că avem nevoie de voturile lor în parlament, pentru una, pentru alta. Nu ne băgăm noi, că acolo nu sunt ”ai noștri”. 

Nu ne băgăm noi, pentru că nu ne interesează. Este o problemă de educație, de civilizație, de mentalitate, de ideologie, care nu interesează. Nu aduce voturi. 

Ce nu aduce voturi și like-uri pe Facebook, nu există. Educarea poporului pentru a face față noii lumi în care trăiește nu aduce voturi. Este o chestiune mult prea complicată, care necesită prea mult efort de gândire din partea autorităților, prezente și trecute, și presupune riscuri - să îi superi pe cei care nu ar fi de acord cu tine, și care să nu te mai voteze. 

Așa s-a întâmplat de exemplu ca legea vaccinării să fie îngropată de doi ani într-un sertar din Parlament. O lege revoluționară pentru România, în timp ce alții trimit rachete pe Lună. A fost îngropată pentru a nu se supăra curentul antivaxer, care are drept de vot și, nu-i așa, cum să riști să nu te mai voteze cei care cred că pătrunjelul te vindecă de cancer. 

Problema statului român, indiferent de culoarea lui politică, este că lumea nu stă în loc să ne aștepte pe noi să aflăm că granița universului nu se oprește la Calafat. Lumea se schimbă în jurul nostru cu viteză amețitoare, în timp ce statul român se limitează la a se lupta cu veceurile din fundul curții și cu țevile sparte de la RADET.

În noua lume care se mișcă în jurul nostru, ne vom trezi că suntem ca la o întrecere intergalactică în care noi ne aflăm într-o căruță trasă de boi, iar ceilalți au navete spațiale cu motoare warp. 

În timp ce românii din Ditrău se răscoală împotriva mâinilor negre care le frământă pâinea, alții lucrează deja să contruiască mașini care zboară. 

Oare ce vor face răsculații din Ditrău când vor ateriza la ei în sat mașinile zburătoare? Organizează o rugăciune? Le vor da foc? Îl vor sili pe primar să interzică accesul civilizației în spațiul aerian ditroian? 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale