Statul ucrainean preia controlul mai multor companii „de importanţă strategică”

Statul ucrainean preia controlul mai multor companii „de importanţă strategică”

Statul ucrainean va prelua controlul mai multor întreprinderi „de importanţă strategică” pentru a ajuta efortul de război, între care producătorul de hidrocarburi Ukrnafta şi constructorul aeronautic Motor Sich, a anunţat luni guvernul, conform Agerpres .

Ucraina este foarte dependentă de furnizarea de arme occidentale Foto: Pixabay

A fost luată decizia de a expropria activele întreprinderilor de importanţă strategică pentru a le aduce în proprietatea statului”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă secretarul Consiliului de securitate ucrainean, Oleksii Danilov.

După ridicarea legii marţiale, aceste active vor putea fi returnate proprietarilor lor sau valoarea lor va putea fi rambursată”, a dat el asigurări.

Pe lângă Motor Sich şi Ukrnafta, statul preia controlul şi asupra Zaporojtransformator, o societate specializată în producţia de reactoare, a fabricantului de camioane AvtoKraz şi întreprinderea de rafinare petrolieră Ukrtatnafta.

Activele celor cinci întreprinderi vor fi gestionate de Ministerul Apărării pentru a asigura nevoile urgente ale forţelor armate. Este vorba despre furnizarea de carburant şi de lubrifianţi, repararea echipamentelor militare şi a armelor”, a precizat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Prim-ministrul Denis Şmîgal a subliniat că aceste întreprinderi fabrică „produse esenţiale pentru nevoile de apărare şi ale forţelor armate, precum şi pentru sectorul de energie”.

Aceste întreprinderi trebuie să funcţioneze 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte pentru nevoile de apărare ale statului”, a dat el asigurări.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina este foarte dependentă de furnizarea de arme occidentale şi de susţinerea financiară a SUA şi UE, notează AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”