Ștefănescu (COTAR): Am semnat un protocol cu reprezentanții Guvernului; așteptăm 30 de zile pentru eradicarea transportului neautorizat

Ștefănescu (COTAR): Am semnat un protocol cu reprezentanții Guvernului; așteptăm 30 de zile pentru eradicarea transportului neautorizat

Reprezentanții COTAR și cei ai Guvernului au semnat miercuri un protocol conform căruia în maximum 30 de zile va fi promovat un proiect de Ordonanță pentru modificarea legii privind transportul în regim de taxi, transportatorii anunțând că renunță la protestele programate în următoarele două zile.

"Azi am ajuns la concluzia că, într-adevăr, cineva dezinformează Guvernul. Primul ministru nu a fost informat de doleanțele noastre. Pot să vă spun un singur lucru. Ținând cont că primul ministru primește delegația primului ministru de la Georgia, a împuternicit reprezentanții Guvernului să semneze un protocol și vă citesc 2 rânduri: va fi promovat în maxim 30 de zile proiectul de Ordonanță de urgență cu privire la modificarea Legii nr. 38, privind transportul în regim de taxi și regim de închiriere, transmis în consultare prealabilă de Ministerul Transporturilor către MAI și MDRAP, administrației publice și fondurilor europene. Proiectul a fost întocmit în urma discuțiilor cu reprezentanții noștri, ai transportatorilor", a afirmat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Președintele COTAR a spus că în urma discuțiilor purtate cu ministrul Dialogului Social, Gabriel Petrea, și, telefonic, cu ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, transportatorii vor renunța la acțiunile de protest ce erau anunțate pentru următoarele două zile.

"Se va menține dialogul pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă transportatorii, inclusiv atribuirea traseelor București — Ilfov. Sub rezerva deplină a acestor condiții, reprezentanții noștri, transportatorii, renunță la acțiunile de protest anunțate în 26, 27 și 28 aprilie. Nu putem decât să tragem un semnal de alarmă către Guvernul României, să nu ne ia în glumă. Așteptăm aceste 30 de zile pentru eradicarea transportului neautorizat din România, nelicențiat, în așa fel încât toți cei prezenți și toți cei care au stat astăzi în țară, în garaje, așteptând semnalul nostru, să poată să își desfășoare activitatea conform legilor în vigoare. Vă mulțumesc, declar mitingul de astăzi închis!", a spus Ștefănescu

Acesta a menționat, totodată, că transportatorii au cerut autorităților numai lucruri pertinente.

"Înseamnă că din cadrul Legii 38 (Legea Taximetriei 38/2003) se va scoate acea sintagmă, în așa fel încât polițiștii rutieri, organele abilitate ale statului, să ia toate măsurile legale împotriva celor care pe teritoriul României vor mai face transport neautorizat, nelicențiat. (...) eu zic că am cerut lucruri pertinente, tocmai de aceea probabil ni s-au dat atât de repede. (...). Prim ministrul l-a împuternicit pe ministrul Petrea, al Dialogului Social, au discutat, a discutat și împreună cu doamna Shaideh (ministrul Dezvoltării, n.r.), telefonic, și într-adevăr au căzut de acord să semneze protocolul cu reprezentanții noștri, protocol care, uitați, nu cerem bani, nu cerem subvenții, nu cerem nimic, cerem ca toată lumea să respecte o lege, atâta tot", a mai spus președintele COTAR.

El a subliniat că, în cazul în care acest termen de 30 de zile nu se respectă, protestele vor fi reluate "și atunci vor fi toate coloanele din țară".

"Aici scrie că în termen de 30 de zile. Nici nu vreau să spun ce se va întâmpla dacă nu. Noi astăzi am venit 2.500-3.000, număr mic. Data viitoare vor fi toate coloanele din țară, dar eu sunt sigur că primul ministru nu a știut și nu va exista o dată viitoare, mă refer cel puțin la acest proiect", a precizat Ștefănescu care a adăugat că "Uber nu va fi interzis, sau vreo activitate. Înseamnă că toată lumea care va face transport de persoane, indiferent cum, va fi autorizat, altfel nu va putea să îl facă".

Totodată, președintele COTAR le-a reamintit transportatorilor că "au de dus în continuare o luptă", cea legată de RCA, în condițiile în care pe 18 mai expiră răgazul dat de către Guvern, de către ASF, privind cuantumul poliței RCA.

"Așteptăm și sperăm să iasă, într-adevăr, o lege adevărată pentru următorii 20 de ani", a spus Ștefănescu.

Reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au organizat miercuri o acțiune de protest în fața Guvernului , la care au participat atât taximetriști cât și șoferi de microbuze, și care era programată să se încheie la ora 21:00.

Reprezentanții transportatorilor solicitau autorităților scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat și a tuturor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România și neautorizat conform legislației în vigoare.

În plus, aceștia cereau scoaterea în ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitații și nu au câștigat dreptul de a le opera.

Totodată, COTAR solicitau anularea hotărârii de Consiliu General prin care s-a decis introducerea RATB pe toate traseele dintre București și Ilfov care au fost scoase la licitație și câștigate, apoi operate, conform legii, de transportatorii privați. Potrivit sursei citate, CGMB comite astfel două abuzuri majore, făcând concurență neloială transportatorilor privați care au investit peste 25 de milioane de euro în afacerile pe care le pune acum în pericol și prin decizia de a subvenționa din banii bucureștenilor transportul din Ilfov.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?