Stelian Ion: Curtea Constituţională a dat o lovitură luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate

Stelian Ion: Curtea Constituţională a dat o lovitură luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susţine că, prin decizia dată miercuri, Curtea Constituţională a României a dat ''o lovitură'' luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, neţinând cont de opinia celor care "ştiu cel mai bine care este situaţia în parchete".

CCR a admis, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările privind transferul magistraţilor şi reducerea vechimii procurorilor de la DNA şi DIICOT , susţinând că vechimea necesară pentru accederea la una dintre cele două direcţii trebuie să fie cel puţin aceeaşi ca la Parchetul General.

"Curtea Constituţională a mai dat astăzi o lovitură DNA şi DIICOT, adică luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. CCR nu a ţinut cont de opinia celor care ştiu cel mai bine care este situaţia în parchete şi a ignorat argumentele DNA şi DIICOT, susţinute, de asemenea, de mai multe asociaţii ale magistraţilor şi de Secţia de procurori a CSM", a scris Stelian Ion, pe Facebook .

Potrivit acestuia, pe fondul deficitului de personal deja existent din DNA şi DIICOT, decizia CCR "închide uşa" pentru procurorii mai tineri, bine pregătiţi profesional, dar care nu îndeplinesc cerinţa de 10 ani vechime, "impusă de ministrul PSD Florin Iordache".

"A repara ceea ce a stricat PSD şi a dus la blocaje în activitatea parchetelor este neconstituţional. A face reformă în justiţie şi a le asigura unităţilor de parchet condiţiile şi personal pentru a-şi desfăşura activitatea în mod optim devine neconstituţional. Lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii tinde să devină neconstituţională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR", a adăugat ministrul Justiţiei.

El a subliniat că activitatea procurorilor care lucrează în prezent la DNA şi DIICOT nu trebuie afectată, iar Ministerul Justiţiei analizează soluţiile pentru ca, pe viitor, aceste structuri care anchetează faptele de corupţie şi criminalitatea organizată să fie întărite.

Stelian Ion a anunţat că, după motivarea deciziei CCR, Ministerul Justiţiei va propune modificarea legislaţiei astfel încât aceste unităţi de parchet şi sistemul de justiţie în general să funcţioneze în mod optim. "Legile justiţiei aflate în lucru la Ministerul Justiţiei vor oferi soluţiile ca lupta anticorupţie să continue şi garanţiile de independenţă pentru judecători şi procurori", a declarat ministrul.

El a pledat pentru o reformă a Curţii Constituţionale. "CCR are nevoie de o reformă reală şi de judecători cu viziune europeană şi cu respect pentru funcţionarea statului de drept. Vom repara ce a stricat PSD, oricâte piedici ni se pun", a mai susţinut Stelian Ion. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...