Stelian Ion spune că sunt ''nepotrivite'' criticile din CSM despre întâlnirile sale cu ambasadorii

Stelian Ion spune că sunt ''nepotrivite'' criticile din CSM despre întâlnirile sale cu ambasadorii

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a catalogat joi ca fiind "nepotrivite" criticile aduse de anumiţi membri din CSM cu privire la întâlnirile pe care le-a avut cu ambasadorii unor state, printre care reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti, susţinând că nu este vorba de niciun amestec în treburile interne ale României.

Prezent la dezbaterile din Parlament pe buget, Stelian Ion a fost întrebat de jurnalişti cum comentează criticile unor membri ai CSM la adresa întâlnirilor sale cu reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

"Nepotrivite, ca să nu spun altfel. Mi se pare absolut normal să avem raporturi cu Statele Unite, raporturi cu celelalte state partenere, să avem o comunicare cu aceste state. Sunt partenerii noştri, nu sunt inamici. Este firesc ca aceste discuţii să fie continue, permanente (...) Pe de altă parte, această idee a neamestecului în treburile interne, eu am mai auzit-o şi în alte perioade. Nici vorbă de a amestec în treburile interne ale României. Avem nişte întâlniri absolut normale. Discutăm chestiuni legate de MCV, de respectarea obligaţiilor pe care ni le-am asumat. Nu vine nimeni din exterior să ne impună nouă soluţii, cum se încearcă astfel sugera foarte periculos", a declarat ministrul Justiţiei.

Mai mulţi judecători din CSM l-au criticat dur pe Stelian Ion în legătură cu întâlnirea pe care acesta a avut-o recent cu reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti.

"Nu pot să nu remarc lipsa totală a unui dialog efectiv, real, al ministrului Justiţiei cu CSM pe subiecte de interes pentru puterea judecătorească. A trecut deja un timp suficient de când domnul ministru a fost instalat în funcţie şi cu toate acestea nu a avut loc absolut nicio întâlnire cu domnia sa în care să discutăm ca profesionişti, ca jurişti chestiuni de interes pentru puterea judecătorească. Spre marea dezamăgire a multora dintre noi, constatăm că ministrul dezbate, de pildă, tema desfiinţării SIIJ cu reprezentanţii altor state şi anunţă apoi public pe site-ul Ministerului Justiţiei (...) care ar fi concluziile acelor întâlniri, că un stat susţine, eu ştiu, poziţia privind desfiinţarea SIIJ", a declarat judecătoarea Nicoleta Ţînţ, în timpul şedinţei Secţiei pentru judecători a CSM.

De asemenea, judecătoarea Gabriela Baltag a acuzat că astfel întâlniri cu reprezentanţi ai ambasadelor altor state ar reprezenta "un atentat la independenţa şi suveranitatea" României.

"Aş dori ca azi Secţia pentru judecători să adopte o poziţie faţă de aceste acte de intruziune diplomatică, sau cum vreţi să le spunem, în afacerile interne ale României pe segmentul Justiţie. Noi suntem garantul independenţei sistemului judiciar şi avem obligaţia să aducem în atenţie şi să discutăm aceste probleme. Mi se pare un atentat la independenţa şi suveranitatea României şi nu sunt cuvinte deloc mari. Mă întreb dacă diplomaţii noştri îşi pot permite astfel de lucruri pe teritoriul statelor respective, dacă se pot amesteca în treburile interne ale acestor state (...) O să-mi spuneţi că e vorba de un parteneriat strategic. Nu e vorba de niciun parteneriat strategic aici. Ştim şi noi ce conţine acest parteneriat, aici e vorba de sistemul judiciar, nimeni nu are voie să se amestece în treburile noastre interne, în justiţia noastră! Mai avem foarte puţin să ne dicteze ambasadele sau alte state cum să soluţionăm cauzele", a spus Gabriela Baltag. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

4 Așa o fi?

5 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...