STENOGRAMĂ Cum se bătea Orban, cot la cot cu PSD, pentru ca Dorneanu să ajungă judecător la CCR!

STENOGRAMĂ Cum se bătea Orban, cot la cot cu PSD, pentru ca Dorneanu să ajungă judecător la CCR!

Dușmanul cel mai neîmpăcat al Curții Constituționale conduse de Valer Dorneanu, l-am numit pe premierul Ludovic Orban, a fost acum 10 ani cel mai înfocat susținător al numirii pesedistului în respectiva instituție. Ar fi nedrept, totuși, să se creadă că a fost o opțiune singulară în interiorul PNL, așa că vom pune lucrurile la punct, scrie Bogdan Tiberiu Iacob pe  Inpolitics.ro . În iunie 2010 s-a supus la votul parlamentului numirea unui judecător la CCR, combatanții fiind Valer Dorneanu, susținut de PNL și PSD, și Ștefan Minea, susținut de PDL, partidul de guvernămînt. Votul i-a dat cîștig de cauză lui Dorneanu, dar pedeliștii, cu Roberta Anastase, președinta Camerei, în frunte, au decis reluarea votului pe motiv că nu existase o majoritate absolută.
Cîteva zile mai tîrziu s-a votat din nou. Prilej pentru Ludovic Orban să facă un scandal atît de mare în plen, în favoarea lui Valer Dorneanu, încît i s-a tăiat pur și simplu microfonul. Iată dialogul belicos, conform  stenogramei de ședință :
”Domnul Ludovic Orban:
Dacă m-aţi lăsa să vorbesc, m-aş limita la două minute. Ceea ce faceţi astăzi, domnule Oltean, este o gravă încălcare a Constituţiei României, a legilor ţării şi a Regulamentului Camerei. Şi am să traduc foarte bine ce se întâmplă astăzi: încălcând grav orice normă a statului de drept, încercaţi să vă numiţi abuziv un judecător… Domnul Ioan Oltean:
Domnule vicepreşedinte. Vă rog pe procedură. Declaraţiile politice, mâine dimineaţă, la 8,30. Domnul Ludovic Orban:
Încercaţi să vă numiţi abuziv… Domnul Ioan Oltean:
Pe procedură, domnule vicepreşedinte. Domnul Ludovic Orban:
Încercaţi să vă numiţi abuziv un judecător la Curtea Constituţională „.. Daţi-mi voie „.. (I se întrerupe microfonul.)”
Finalmente, pentru că partidul lui Băsescu nu a cedat, a venit marele anunț din partea grupului PNL: Deputatul Eugen Nicolăescu:
”Aş dori, în primul rând, să vă spun că Grupul parlamentar al PNL consideră neregulamentară şi ilegală procedura de reluare a votului asupra candidaturii unui judecător la Curtea Constituţională.
Grupul nostru parlamentar consideră că, în acest moment, la Curtea Constituţională este desemnat de Camera Deputaţilor judecător domnul Valer Dorneanu. (Aplauze.)
Votul pe care l-a dat Camera Deputaţilor este regulamentar, constituţional.
Eu înţeleg că dumneavoastră doriţi ca la Curtea Constituţională să aveţi un judecător care să considere că tăierea pensiilor şi salariilor este constituţională. Noi nu dorim acest lucru! Noi dorim să nu se taie pensiile şi salariile oamenilor, şi judecătorii Curţii Constituţionale să fie profesionişti, şi să nu fie politruci, aşa cum vreţi dumneavoastră. (Aplauze.)
Drept pentru care, grupul nostru parlamentar, Grupul parlamentar al PNL, va părăsi sala şi nu va participa la acest simulacru de vot. (Aplauze.)”
Și PNL s-a ținut de cuvînt: a ieșit din sală, iar judecător la CCR a fost numit pedelistul Ștefan Minea. Conform poziției oficiale a liberalilor, în Parlamentul României, acum 10 ani, Valer Dorneanu îndeplinea cu brio condiția de a fi profesionist și nu politruc. Azi, conform aceluiași PNL, e exact contrariul. Greu să nu îți zboare gîndul la celebrul banc cu excluderea lui Bulă din PCR pe motiv că e un element nociv. Dar, la cererea lui, conducerea organizației a dat citire recomandării din urmă cu 10 ani să fie admis pe motiv că e un element excepțional. ”Vedeți ce eram pînă să intru în partid, dragi tovarăși, și ce ați făcut din mine?” a spus atunci, exclusul, cu năduf.
Mai valabil ca oricînd, am spune. 

Ludovic Orban pe 2 iunie 2010: „Dacă Anastase nu semnează desemnarea lui Dorneanu la CCR, nu mai particip la şedinţele BP”.

Ludovic Orban – 2 iunie 2010:

”Dacă Anastase nu semnează desemnarea lui Dorneanu la CCR, nu mai particip la şedinţele BP”

”Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban (PNL) a declarat, miercuri, că, în cazul în care preşedintele Camerei, Roberta Anastase, nu semnează decizia de desemnare a lui Valer Dorneanu pentru CCR, el nu va mai participa la şedinţele Biroului Permanent în semn de protest faţă de acest „abuz”.

Orban a precizat că i-a comunicat acest lucru Robertei Anastase.

El a menţionat că, dacă Anastase nu semnează decizia de desemnare a lui Valer Dorneanu – candidatul propus de PSD pentru un post de judecător la Curtea Constituţională – el nu va mai participa la şedinţele conducerii Camerei în semn de protest faţa de acest „abuz grosolan” din partea preşedintelui forului legislativ.” (Mediafax)

Ludovic Orban – 15 octombrie 2020:

”Dorneanu și judecătorii numiți politic dau pe bandă rulantă decizii care nu au legătură cu Constituția și democrația”

”Trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice. Multe din deciziile alea vin împotriva interselor fundamentale ale României. Noi am atacat și CCR se pronunță pe valabilitatea HG, care a fost luată în baza Constituției. Eu asemenea inepție n-am văzut. De ce? Că dă ordine Florin Iordache și cu alții către Dorneanu și către judecătorii care au fost numiți politic, care dau pe bandă rulantă decizii care nu au legătură cu Constituția și democrația?”. (Digi 24)

Ludovic Orban – 12 noiembrie 2020:

„La CCR nu mai trebuie puşi oameni care să reprezinte partidele”

„La această instituţie nu mai trebuie puşi oameni care să reprezinte partidele, trebuie puşi profesionişti sau să ne gândim că nu mai e necesară o Curte Constituţională numită în felul ăsta politic. Se poate exercita controlul de constituţionalitate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La ora actuală CCR poate să dea o mulţime de decizii neconstituţionale, pentru că nimeni nu poate să cenzureze o decizie neconstituţională a Curţii Constituţionale. Cui ne adresăm, ne adresăm CJUE, dacă e vorba de legislaţie europeană, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie? Cui să ne adresăm?” (Agerpres) 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina