Stenograma discuţiei Trump-Zelenski va fi publicată miercuri

Stenograma discuţiei Trump-Zelenski va fi publicată miercuri

Conversaţia pe care preşedintele SUA Donald Trump a avut-o pe 25 iulie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski şi care a declanşat un scandal în SUA, în urma acuzaţiilor că Trump l-ar fi îndemnat pe Zelenski ca autorităţile de la Kiev să-l investigheze pe fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, va fi publicată miercuri, a confirmat un purtător de cuvânt al liderului de la Casa Albă, citat de DPA.

''Vom publica transcriptul în această dimineaţă'' (ora SUA), a declarat la postul Fox News purtătorul de cuvânt Hogan Gidley. El a precizat că stenograma va fi publicată într-o variantă needitată. ''Preşedintele (Trump) nu a greşit cu nimic şi nu are nimic de ascuns'', a adăugat el.

Autorităţile ucrainene şi-au dat de asemenea acordul pentru publicarea stenogramei convorbirii, iar duminică şi preşedintele Trump a spus că este de acord cu publicarea acesteia, după ce democraţii au susţinut că el i-ar fi cerut lui Zelenski investigarea fiului fostului vicepreşedinte Joe Biden.

Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru o companie ucraineană din sectorul gazelor, în perioada când tatăl său, Joe Biden, era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat Barack Obama. Respectiva companie ucraineană a fost ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump sugerează că motivul real al acestei cereri ar fi fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Biden.

Conversaţia telefonică avută de Trump cu Zelenski pe 25 iulie, interceptată de serviciile secrete americane, a fost urmată de un denunţ intern al unui membru al acestor servicii, conform mass-media preşedintele american făcându-i omologului său ucrainean în această discuţie o ''promisiune'' neobişnuită şi încurajându-l în privinţa unei investigaţii asupra lui Hunter Biden.

Joe Biden, posibil contracandidat al lui Trump la scrutinul prezidenţial anul viitor, i-a cerut vineri acestuia să publice transcrierea acelei convorbiri şi a asigurat că nu a vorbit niciodată cu fiul său despre activităţile sale profesionale în străinătate, afirmaţie catalogată apoi de Trump drept ''o minciună''.

Acesta din urmă şi-a manifestat indignarea pentru că a fost interceptat de propriile sale servicii secrete, dar s-a declarat de acord cu publicarea transcriptului. ''Nu se poate face aşa ceva unui preşedinte şi altor ţări, dar, toate acestea fiind spuse, am avut o conversaţie foarte bună, o conversaţie foarte sinceră, foarte onestă. Sper că vor putea să o arate''.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /