STENOGRAME Fostul general SIE Dumitru Ciobanu apare în stenogramele DNA legate de traficul de influență pentru contracte de la Ministerul Transporturilor

STENOGRAME Fostul general SIE Dumitru Ciobanu apare în stenogramele DNA legate de traficul de influență pentru contracte de la Ministerul Transporturilor

Dumitru Ciobanu, fost general SIE în anii 90, apare în stenogramele DNA referitoare la traficul de influență privind favorizarea unei companii turce care participa la licitații organizate de Ministerul Transporturilor, potrivit propunerii de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA către Tribunalul Constanța în dosarul care îi vizează pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare, document consultat de G4Media.ro.

Procurorii DNA au pus în document stenogramele unei convorbiri între un om de afaceri și fostul general SIE, în care afaceristul Ion Macovei îi spune fostului general SIE că întâmpină probleme la Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Administratorul uneia dintre firmele care intermediau tranzacțiile cu nave îi explică lui Ciobanu că ”este o problemă cu acest om care e un câine” pentru care trebuie ”găsită o soluție”.

Discuția a avut loc, potrivit procurorilor, în 3 iunie 2021, în biroul lui Ion Macovei. Procurorii susțin că Macovei i-a cerut fostului general SIE Dumitru Ciobanu să găsească o modalitate prin care să reușească să ajungă la ministrul Cătălin Drulă pentru ca acesta să favorizeze o companie turcească de construcții de autostrăzi în cadrul procedurilor de achiziție publică derulate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Macovei Ion: Pentru autostrada Ploiești – Buzău, care merge și s-a semnat și contratul…
Ciobanu Dumitru: Buzău?

Macovei Ion: Ploiești spre Buzău. Sunt mai multe loturi, sunt niște turci, am vorbit cu ei, suntem datori să intrăm cu ceea ce dumneavoastră îmi spuneți. Io am luat-o că e o chestie cu care poți să câștigi foarte bine
(…)
Macovei Ion: (…) dar este totuși o problemă cu acest om, care nu pot să spun că-i om, e un câine, acest Drulă, și trebuie să găsim o soluție pentru el.

Procurorii susțin că Ion Macovei, care era implicat și în achiziția la suprapreț a navelor folosite de Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, era nemulțumit de ”atitudinea intransigentă a Ministrului Transporturilor și Infrastructurii care făcea imposibilă orice intervenție pentru favorizarea firmei turcești de care inculpatul era interesat, confirmată de către interlocutor care a propus varianta încercării influențării demnitarului prin intermediul unui alt om politic”.

DNA arată în propunerea înaintată Tribunalului Constanța că fostul general SIE Dumitru Ciobanu ar fi cerut ca, în schimbul încercării de a ajuta firma turcească, această companie să încheie contractele pentru emiterea scrisorilor de garanție cu o anumită societate de asigurări, în care ar fi personal implicat.

Cine e Dumitru Ciobanu. Fost general SIE în anii 90, unde a condus Direcției de Contraspionaj Extern potrivit unei anchete România Liberă , Dumitru Ciobanu a intrat în atenția publică în 1997. Atunci, la puțin timp după instalarea lui Emil Constantinescu ca președinte, Dumitru Ciobanu a transmis Administrației Prezidențiale un raport în care îi acuza pe Ioan Talpeș, chiar șeful SIE, de acte de corupție.

Raportul lui Ciobanu îl acuza pe Talpeș că ar fi primit în anul 1995 suma de 6 milioane de dolari de la contrabandistul sirian Zaher Iskandarani ca să-l salveze de la arestare, potrivit România Liberă.

Raportul nu a dus la nici un dosar penal, dar, după scandalul izbucnit prin apariția în presă a documentului, generalii Talpeș, Ciobanu și Silinescu au fost trecuți în rezervă din SIE.

După trecerea în rezervă, Dumitru Ciobanu a intrat în afaceri.

În 2005, el a fost în centrul unui scandal în orașul Comănești, unde primăria a vrut să cumpere un teren de 12 hectare de la firma Efil deținută de Dumitru Ciobanu pentru a construi locuințe sociale pentru localnicii afectați de inundații, potrivit unei anchete publicate atunci de Gardianul . Afacerea a picat după ce presa a dezvăluit suma supraevaluată a tranzacției, de peste 3 milioane de euro, un preț uriaș pentru acele vremuri.

Numele lui Dumitru Ciobanu a mai apărut în contextul unui dosar de corupție, instrumentat de procurori la compania de stat Electrica. Jurnalistul Ionel Stoica dezvăluia în 2014 că mai mulți martorii au relatat la DNA cum Cătălin Voicu (general SPP în rezervă) venea la Electrica însoţit de Dumitru Ciobanu și alți generali pentru a face presiuni asupra conducerii firmei să acorde contracte firmei Tech Safety.

Jurnalistul Dan Badea a scris că generalul Ciobanu a fost în perioada Securității comuniste șef al Serviciului Europa de Nord din Divizia Europa (UM 0199) a Serviciului de Informații Externe (CIE). Împreună cu generalul Dumitru Iliescu, fost șef al SPP, Ciobanu a înfiintat „Agenția Internatională de Protectie si Paza 2000 SRL” (AIPP), firmă în care acționar majoritar apărea un interpus.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?