Stenograme/Beuran uitase câți bani i-a dat denunțătoarea, Sinescu greu de interceptat, Carmen Haiducu are neamuri sus-puse

Stenograme/Beuran uitase câți bani i-a dat denunțătoarea, Sinescu greu de interceptat, Carmen Haiducu are neamuri sus-puse

În dosarul în care medicul Mircea Beuran este inculpat pentru că a primit o mită de 10.000 de Euro de la denunțătoarea Carmen Haiducu, au fost făcute înregistrări ambientale de către anchetatori. Dacă Mircea Beuran a discutat deschis despre banii primiți în urmă cu un an, Ioanel Sinescu, rectorul UMF de la acel moment, i-a făcut semn lui Haiducu înspre pereți cum că ar putea exista microfoane și a fost extraordinar de precaut și evaziv așa cum reiese din referatul prezentat de DNA la instanță pentru a obține arestarea preventivă a lui Beuran, dezvăluie jurnalista  Dorina Lascăr  în  Curentul .

Pentru că nu erau posturi de chirurg disponibile la Spitalul Floreasca, poate cel mai important spital din țară, Carmen Haiducu a dorit să obțină unul de asistent universitar pe chirurgie, contra sumei de 10.000 de Euro. Cumpărarea de posturi la Spitalele de stat e un lucru obișnuit în România. Pentru compararea mercurialului șpăgilor puteți citi și articolul  „Fiul lui Pintea, băgat de mami la Baia Mare ca autopsier. La Cluj un post similar s-a traficat cu 10.000 de lei”.
Haiducu a vorbit cu Beuran la sugestia lui Sinescu și i-a oferit 10.000 de Euro lui Beuran dar acesta nu a scos postul la concurs.
„Cu privire la următoarea întâlnire cu rectorul UMF, Sinescu Ioanel, martora a declarat că acesta a fost foarte succint, spunându-i doar că «a vorbit» şi că postul va fi scos la concurs în sesiunea septembrie-octombrie 2019, în mod sigur, după care acesta a invitat-o să iasă din birou, fără a mai prezenta altă explicaţie (din punctul de vedere al martorei Haiducu Carmen fiind evident că Sinescu Ioanel nu dorea să îi comunice vreo justificare pentru această amânare şi că nu dorea să discute detalii despre acest subiect)”, se arată în dosarul penal.
Haiducu a încercat să vorbească cu Mircea Beuran

 

“La sfârşitul lunii ianuarie 2019, având de semnat anumite înscrisuri pentru contractul de gărzi, martora Haiducu Carmen a profitat de ocazie şi a mers personal la biroul profesorului Beuran Mircea, unde a readus în discuţie problema acestui post. Martora a insistat că doreşte să lucreze şi să se angajeze în cadrul spitalului, că nu doreşte să piardă acest «timp profesional», Beuran Mircea replicându-i că timpul va trece repede până în septembrie, practic confirmându-i ceea ce îi transmisese la discuţia anterioară rectorul UMF. Totodată, Beuran Mircea i-a explicat acesteia că există o anumită procedură pentru a scoate la concurs un asemenea post şi că sunt mai mulţi paşi de urmat, inclusiv aprobarea cererii sale de către rectoratul UMF şi că, pentru acest lucru, trebuie să existe fonduri, pentru că salariul aferent postului dorit va fi plătit de UMF.
Haiducu Carmen a perceput atitudinea lui Beuran Mircea ca fiind una «pozitivă» însă de tergiversare a lucrurilor, practic aducând în discuţie obţinerea unui eventual post în cadrul spitalului, după ce contractul pe perioadă determinată ca asistent universitar în cadrul UMF se va încheia. În concret, martora a apreciat că Beuran Mircea încerca să o «împace» cu gândul că are de aşteptat şi să nu trebuie fie supărată din cauza că s-a produs această amânare. Haiducu Carmen a insistat şi l-a întrebat pe Beuran Mircea dacă postul va fi cu siguranţă scos la concurs în septembrie, iar acesta i-a confirmat, subliniind totodată că o va anunţa el când va fi momentul să-şi constituie dosarul pentru concursul respectiv.
În cursul lunii iulie 2019, ştiind că în luna august profesorul Beuran Mircea urma să plece în concediu şi pentru că nu a primit nicio veste cu privire la constituirea dosarului, martora a consultat site-ul UMF, constatând din nou că postul pe care şi-l dorea nu fusese scos la concurs.
În acest context, într-o dimineaţă, după raportul de gardă din luna iulie 2019, Haiducu Carmen l-a abordat pe profesorul Beuran Mircea în faţa cabinetului său, i-a readus aminte de discuţiile precedente, a menţionat că a verificat site-ul şi că a observat că nu există disponibilitatea acelui post.
La această abordare, Beuran Mircea a devenit vădit iritat, nu a invitat-o pe Haiducu Carmen în cabinetul său pentru a continua discuţia iniţiată de aceasta, ci, din contră, i-a întors spatele şi a chemat la discuţie nişte pacienţi care aşteptau în faţa biroului”, scriu anchetatorii.

“Pentru că nu avea nici măcar o explicaţie, Haiducu Carmen a decis să se prezinte din nou la rectorul UMF, Sinescu Ioanel, tot neanunţată. Şi de această dată rectorul a primit-o în biroul său, ocazie cu care martora i-a relatat cele întâmplate, i-a reamintit discuţiile anterioare şi, de această dată, i-a menţionat că «şi-a făcut datoria» faţă de profesorul Beuran Mircea, precizându-i că i-a oferit acestuia «un cadou».
Haiducu Carmen a declarat că s-a ferit de a-i spune, în mod concret, lui Sinescu Ioanel ce anume îi dăduse lui Beuran Mircea, deoarece rectorul o avertizase prin gesturi, încă de la prima întâlnire, asupra faptului că trebuie să vorbească foarte încet şi să aibă grijă la ceea ce vorbeşte, arătându-i spre pereţi, practic atenţionând-o pe martoră despre posibilitatea că în incinta biroului său ar putea să existe microfoane.
Totodată, Haiducu Carmen i-a spus rectorului că, dacă ar fi ştiut de la început, nu ar fi făcut nici un gest şi ar fi căutat un alt loc de muncă, arătând că Beuran Mircea a acceptat gestul său de a-i oferi un cadou, pe care l-a perceput ca pe o confirmare că îşi va respecta promisiunea de a o angaja în cadrul UMF pe un post de asistent universitar.
Rectorul Sinescu Ioanel s-a arătat mirat şi a spus că va discuta din nou cu Beuran Mircea, dându-i martorei numărul său de telefon şi indicându-i o zi şi o oră la care să îl contacteze telefonic pentru a-i comunica rezultatul discuţiei purtate cu profesorul Beuran.
Haiducu Carmen a revenit cu un telefon, aşa cum i-a fost indicat, ocazie cu care rectorul UMF, Sinescu Ioanel, i-a comunicat că nu a reuşit să discute cu Beuran Mircea şi că urmează să reia discuţia, indicându-i martorei o altă zi şi oră. Haiducu Carmen a revenit cu un telefon, aşa cum i-a fost indicat, ocazie cu care rectorul UMF, Sinescu Ioanel, i-a comunicat că nu a reuşit să discute cu Beuran Mircea şi că urmează să reia discuţia, indicându-i martorei o altă zi şi oră.
“Şi de această dată, martora a revenit cu un apel telefonic conform indicaţiilor, a obţinut o nouă amânare şi abia a treia oară rectorul i-a spus că a discutat cu profesorul Mircea Beuran, care i-a comunicat că va fi în concediu toată luna august, timp în care va lua o decizie pe acest aspect, pe care o va comunica rectorului la revenirea din concediu, adică la începutul lunii septembrie 2019.
Sinescu Ioanel i-a indicat martorei Haiducu Carmen să îl sune pe data de 5 sau 6 septembrie şi să îşi pregătească şi dosarul de concurs până atunci, martora întrebând dacă nu este prea târziu, având în vedere că în jurul datei de 10 sau 12 septembrie 2019, trebuia să fie dosarul depus, acesta spunând că nu este prea târziu şi că vor vorbi atunci.
Conform înţelegerii, Haiducu Carmen a luat din nou legătura telefonic cu rectorul, în data de 5 sau 6 septembrie 2019, când acesta i-a spus că profesorul Beuran Mircea s-a gândit şi i-a transmis că va scoate postul la concurs în sesiunea din ianuarie 2020.
După această discuţie, martora s-a prezentat la profesorul Beuran Mircea, cu motivul de a semna nişte documente, însă în realitate cu scopul de a redeschide discuţia legată de post şi a obţine o confirmare că se va concretiza acest concurs în ianuarie-februarie 2020.
Acesta a avut disponibilitatea de a-i oferi din nou aceleaşi justificări ale amânării, ca şi la discuţia precedentă, spunându-i că urmează să transforme nişte posturi ce urmau a fi eliberate şi că unul va fi pe perioadă determinată, subliniind că nu este convins că martora va obţine acel post, pentru că sunt mai mulţi doritori. În luna decembrie 2019, martora a verificat site-ul UMF, când a constatat din nou că postul nu a fost scos, dar că erau disponibile două posturi pe perioadă nedeterminată, unul de asistent universitar şi unul de şef de lucrări, ce urmau a fi scoase la concurs.
Constatând aceste aspecte, Haiducu Carmen a mers la biroul lui Beuran Mircea, într-o dimineaţă, după raportul de gardă, i-a spus că ar dori să discute, însă acesta a întrebat-o pe culoar despre ce este vorba. Martora i-a spus că a verificat pe site-ul UMF şi că a văzut că nu este disponibil niciun post pe care l-ar putea ocupa sau pentru care ar putea concura cu alţi doritori, Beuran Mircea răspunzând «Mamă, asta e situaţia, înseamnă că nu au fost fonduri, vedem, poate la anul».A condus-o pe Haiducu Carmen afară din biroul său, reproşându-i că îi generează probleme pentru că îl reţine în timp ce el are alte activităţi profesionale de desfăşurat.
Pe data de 23.12.2019, ora 8, după raportul de gardă, în timp ce martora se afla la unul dintre lifturile de ia parterul clădirii, profesorul Beuran Mircea a chemat-o să stea de vorbă, iniţiind această discuţie ca pe o ceartă, reproşându-i martorei că nu înţelege că la UMF nu sunt fonduri pentru acest post şi că nu este vina lui că nu s-a scos la concurs acel post.
De asemenea, Beuran Mircea a precizat că, la un moment dat, acel post va fi scos la concurs, însă mai sunt şi alte persoane care şi-l doresc, şi, ca atare martora Haiducu Carmen poate face orice şi poate veni la el «cu tot neamul ei», că nu are ce să-i facă. (n.r. adică medicul Haiducu are neamuri sus-puse, fiind improbabil să fie vorba de clanuri interlope)
Haiducu Carmen a încercat să ducă discuţia spre o sferă mai diplomată, a făcut abstracţie de ceea ce i-a spus, menţionând că nu îi cere lucruri absurde, că dorinţa sa este să poată concura pentru acel post şi să poată lucra, pentru că deja pierduse un an de zile fară să fie angajată.
Cu această ocazie, Haiducu Carmen l-a întrebat pe Mircea Beuran ce perspective are şi dacă să prelungească contractul de gărzi, însă pentru acest lucru martora a fost îndrumată la managerul spitalului pentru a vedea dacă există vreo posibilitate de a se angaja la spital sau de a face alt tip de contract.
Cu aceeaşi ocazie, Mircea Beuran a început să vorbească tare, i-a spus că el este corect, transparent, că nu păstrează posturi «nici pentru maică-sa nici pentru taică-su» şi că deocamdată nu există posturi”, mai arată anchetatorii.

După ce Haiducu s-a prezentat la DNA și a povestit toate aceste discuții, procurorii au obținut un mandat de la judecători pentru înregistrări ambientale și discuția dintre Carmen Haiducu și Mircea Beuran a devenit probă la dosar:

„HAIDUCU CARMEN: În fine, nu mai are nicio relevanţă că… V-am zis, nu mă mai încadrez şi, din păcate, adică îmi pare rău că ajung la discuţia asta, dar, la începutul anului… la sfârşitul anului 2018, în decembrie, după ce am discutat despre post și asa mai departe și aţi fost de acord, v-am oferit o sumă de bani.
BEURAN MIRCEA: Nu ştiu cât, spune și… Cere-mi și-i dăm (n.r. probabil pluralul seniorial) înapoi.
HAIDUCU CARMEN: 10.000. Dacă…
BEURAN MIRCEA: 10.000!
HAIDUCU CARMEN: Eu ştiu sigur. Pentru…
BEURAN MIRCEA: Nu ştiu, pentru că nu asta e. Fiecare… deci…
HAIDUCU CARMEN: Gândiţi-vă… adică mie mi-e foarte…
BEURAN MIRCEA: …A oferi înseamnă… nu a cere”
(…)
BEURAN MIRCEA: Deci, hai să terminăm teza. Să ne vedem fiecare de drumu’ nostru.
HAIDUCU CARMEN: Da, și să îmi înapoiaţi și cei 10.000 de euro!
BEURAN MIRCEA: Da, domne, ţi-i…
HAIDUCU CARMEN: Când vreți, când… îmi spuneţi dumneavoastră cum revenim la…
BEURAN MIRCEA: Caut să ți-i aduc cât mai repede.
HAIDUCU CARMEN: Bine! Atunci, mulţumesc. Îmi pare rău, că asta-i situaţia, adică, n-am vrut să… În fine. Nu ăsta…”



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”