Stenogramele ședințelor de Guvern ar trebui să fie publicate (secretar de stat)

Stenogramele ședințelor de Guvern ar trebui să fie publicate (secretar de stat)

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Social este în discuții cu reprezentanții Guvernului privind posibilitatea ca, pe viitor, stenogramele ședințelor de Guvern să fie făcute publice, a declarat, marți, Mihai Lisețchi, secretar de stat în cadrul ministerului. "Guvernul și ministerele ar trebui să fie un exemplu pentru celelalte instituții publice în ceea ce privește gradul de transparență. Credem că se impune o transparentizare mai mare a acțiunilor luate în ședințele de Guvern. Mai nou, memorandumurile aprobate de Guvern sunt publicate și suntem în discuții și cu privire la publicarea stenogramelor", a spus Lisețchi, în cadrul summitului afacerilor publice, organizat marți de Asociația Registrului Român de Lobby.

El a arătat că ministerul pe care îl reprezintă a făcut mai multe demersuri cu privire la transparentizarea instituțiilor publice.

"Am mers din minister în minister cu un mesaj de parteneriat, să vedem cum am putea identifica cele mai reprezentative probleme. Am avut întâlniri cu reprezentanții societății civile și am vorbit despre cum putem pune în aplicare cât mai eficient cele două legi: 544/2001 (privind accesul la informațiile de interes public — n.r.) și 52/2003 (privind transparența decizională în administrația publică — n.r.). Unii propun o schimbare dramatică a legilor și norme care să fie mai clare, iar alții spun că legea este bună și că avem o problemă de aplicabilitate", a precizat Lisețchi.

Potrivit acestuia, s-a constat că există interpretări diferite ale legii și ale normelor în cadrul diferitelor instituții, iar aplicarea ei este neuniformă.

"De exemplu, unii înțeleg prin acte normative orice act, de la ordin de ministru la hotărâri de Guvern, iar alții spun că ordinul de ministru este mai degrabă un act intern. Astfel că trebuie făcut ceva pentru uniformizarea comportamentelor. Dacă exemplul este la guvern, și restul instituțiilor publice vor merge spre aceeași direcție. În plus, schimbarea de comportament ar trebui să înceapă cu instituțiile publice, abia apoi să avem pretenții și de la alte medii", a continuat Mihai Lisețchi.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

2 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

3 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

4 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

5 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor