Știați că teritoriul SUA a crescut cu dimensiunea de aproximativ două Californii în decembrie?

Știați că teritoriul SUA a crescut cu dimensiunea de aproximativ două Californii în decembrie?

Niciun foc tras. Niciun steag ridicat. Cu toate acestea, SUA a crescut efectiv cu dimensiunea de aproximativ două Californii în decembrie, scrie Big Think .

Steagul SUAFoto: © Brandon Seidel | Dreamstime.com

Te-ai îngrășat puțin în timpul sărbătorilor? Ei bine, la fel a făcut și America. Poate că nu ați observat în goana de dinainte de Crăciun, dar pe 19 decembrie 2023, SUA și-a adăugat o suprafață de aproximativ 1 milion de km2). Adică o suprafață de mărimea Egiptului sau puțin mai mult de două California.

Cele mai noi părți ale Americii sunt toate maritime, în largul mării. (Unitatea de măsură mai adecvată ar trebui, prin urmare, să fie 292.000 de mile marine pătrate .)

Cea mai mare extindere de la achiziția Alaska

Cea mai semnificativă extindere a Americii de la Achiziția din Alaska din 1867 a fost raportată de Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat concis , spunând că a definit „limitele exterioare ale platoului continental al SUA în zone de peste 200 de mile marine de coastă, cunoscute sub numele de platforma continentală extinsă (ECS),” despre care departamentul a remarcat că este o „extindere a teritoriului de uscat al unei țări sub mări”.

Convenția ONU din 1982 privind dreptul mării (UNCLOS pe scurt) oferă statelordreptul de a revendica o zonă economică exclusivă (sau ZEE) și, de asemenea, le permite să includă ECS: zonele în care platforma continentală se extinde dincolo de acele 200 de mile marine.

Până în prezent, peste 90 de alte țări și-au revendicat deja ECS.

  • O zonă economică exclusivă (sau ZEE) nu trebuie confundată cu apele teritoriale , care se termină de obicei la 12 mile marine de țărm. Aici statele de coastă au suveranitate deplină.
  • În schimb, țările au jurisdicție economică numai asupra ZEE-urilor lor .Eleau dreptul unic de a exploata resursele naturale ale acelei zone (pește, petrol, minerale etc.) și de a desfășura alte activități economice (cum ar fi generarea de energie eoliană și mareală) în ea.
  • Platforma continentală extinsă este ceva diferit. Drepturile aparțin numai fundului mării și subsolului, nu și apei (inclusiv peștilor), așa cum este cazul într-o ZEE.

Sursa foto: © Brandon Seidel | Dreamstime.com


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?